ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Καύσωνας 54 βαθμών διεκδικεί παγκόσμιο ρεκόρ στο Κουβέιτ

Στους 54 βαθμούς Κελσίου έφτασε πριν από λίγες ημέρες η θερμοκρασία στο Κουβέιτ, αριθμος που απομένει να δούμε αν θα αναγνωρισθεί ως νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Η συγκεκριμένη θερμοκρασία καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη από αυτοματοποιημένο σταθμό που λειτουργεί στο Μίτριμπα, μια απομονωμένη περιοχή στα βορειοδυτικά.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Κουβέιτ ακόμα δεν έχει διαβιβάσει τις μετρήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), σύμφωνα όμως με εκπρόσωπο της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ο σταθμός του Μίτριμπα είναι πιστοποιημένος από τον WMO.

Ο καύσωνας έχει εξάλλου πλήξει και τη βόρεια Σαουδική Αραβία, το δυτικό Ιράν και το μεγαλύτερο τμήμα του Ιράκ, με τη θερμοκρασία στη Βασόρα να φτάνει τους 53,9 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά τις υψηλότατες θερμοκρασίες, ο ξηρός αέρας της ερήμου, διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα και περιορίζει τη δυσφορία.

Μέχρι το 2012, το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη ανήκε στην Αζίζα της Λιβύης με 58 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο η μέτρηση αυτή αποδείχθηκε τελικά αναξιόπιστη. Ετσι, το ρεκόρ πέρασε έτσι στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, όπου η θερμοκρασία στις 10 Ιουλίου 1913 μετρήθηκε στους 56,7 βαθμούς. Όμως και αυτό το ρεκόρ έχει αμφισβητηθεί.