ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ο άνθρωπος το πιο τρομακτικό ζώο του πλανήτη;

Ο άνθρωπος, φοβάται την αρκούδα και τον λύκο. Ο ασβός επίσης φοβάται την αρκούδα και το λύκο, αλλά περισσότερο από αυτά, φοβάται τον άνθρωπο. Αυτό προκύπτει από πείραμα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Οντάριο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παρουσία μεγάλων αρπακτικών εμποδίζει τα μικρότερα σαρκοφάγα και τα φυτοφάγα ζώα να τραφούν. Εξ ου και η μείωση των μεγάλων θηρευτών σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αποτελεί κακή είδηση για την υγεία των οικοσυστημάτων

Θέλοντας να εξετάσουν την υπόθεση ότι τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα έχουν εξελιχθεί να φοβούνται τον άνθρωπο που βρίσκεται στην κορυφή του τροφικού πλέγματος, οι ερευνητές εξέτασαν ασβούς στο φυσικό τους περιβάλλον έξω από την Οξφόρδη της Βρετανίας.

Τοποθέτησαν ηχεία στο δάσος που αναπαρήγαγαν ήχους αρκούδων, λύκων, σκύλων και ανθρώπων. Αυτόματες κάμερες που παρακολουθούσαν τους ασβούς αποκάλυψαν ότι όλοι οι ήχοι δημιουργούσαν ανησυχία στα ζώα. Ωστόσο την πιο έντονη επίδραση είχαν οι ηχογραφημένες φωνές ανθρώπων που συνομιλούσαν ή διάβαζαν αποσπάσματα από βιβλία: οι περισσότεροι ασβοί προτίμησαν να μείνουν νηστικοί, ενώ όσοι τόλμησαν να πλησιάσουν την τροφή τους αποχώρησαν πολύ πριν χορτάσουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα στους ασβούς πιθανότατα ισχύουν και για άλλα μεγάλα σαρκοφάγα.

Πηγή: Behavioral Ecology