ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε η δημοσιογράφος Τζία Γιοβάνη

Η δημοσιογράφος Τζία Γιοβάνη «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών. Η Τζία, έγραφε την κριτική κινηματογράφου και άλλα πολιτιστικά θέματα στο «Ριζοσπάστη» και είχε την επιμέλεια της εκπομπής «Κινηματογραφικές Σημειώσεις» στο webradio 902.gr.

 

Η Τζία γεννήθηκε στις 7 Νοέμβρη του 1955 στη Νέα Ιωνία. Ο πατέρας της, ο Αντώνης Γιοβάνης, είχε καταγωγή από το Καρπενήσι (από το χωριό Ανδράνοβα ή αλλιώς Ασπρόπυργος). Ήταν πολύ δραστήριος οπαδός του ΚΚΕ και γι' αυτό το λόγο «εκδιώχθηκε» και από το χωριό του για πολλά χρόνια. Ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα και ήταν γνωστός στη Νέα Ιωνία ως ο δικηγόρος που δεν έπαιρνε λεφτά από τους φτωχούς. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου στη Νέα Ιωνία για αρκετά χρόνια. Η μητέρα της Τζίας, Ειρήνη Γιοβάνη, γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία, ενώ οι γονείς της ήρθαν από τη Σμύρνη το 1922.  Το 1958 γεννιέται ο μικρότερος αδερφός της, ο Νίκος. Οι γονείς τους, έστειλαν τη Τζία και τον Νίκο στην Ιταλική σχολή να φοιτήσουν.

Από πολύ μικρή απέκτησε δεσμούς με το ΚΚΕ. Συμμετείχε μαζί με τον πατέρα της στην 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και μάλιστα διάβασε ποίημα δίπλα στον Μ. Θεοδωράκη. Από πολύ μικρή ηλικία είχε πολιτικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Πάντα διερευνούσε, διάβαζε, έψαχνε.

Το 1974 έδωσε εξετάσεις για τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην οποία πέρασε 3η. Της άρεσε και είχε ταλέντο στο θέατρο, αλλά η κινηματογραφική σκηνοθεσία της άρεσε περισσότερο. Την ίδια χρονιά οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Τελείωσε τις σπουδές της στο Εθνικό Θέατρο και εργάστηκε για κάποια χρόνια σε διάφορα θέατρα (με τον Κατράκη, τη Λάσκαρη και άλλους) συμμετέχοντας σε παραστάσεις.

Το 1979 γνώρισε το μετέπειτα σύζυγο της Σβεν Μάλεν και το 1981 μετακόμισε στη Σουηδία. Παντρεύτηκαν τον Απρίλη του 1982 και το 1985 απέκτησαν την κόρη τους, Αντονέλλα.

Στη Σουηδία εργάστηκε σε πολλές δουλειές, σε έναν ελληνικό παιδικό σταθμό, στο ραδιόφωνο ως παραγωγός ελληνικής εκπομπής, στην Ελληνική πρεσβεία ως μεταφράστρια και σε όλες τις δουλειές που έκανε πάντα έβρισκε τρόπο να ασχοληθεί με θέματα που άπτονταν του πολιτισμού, του θεάτρου και του κινηματογράφου, πάντα άφηνε το στίγμα της

Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα μόνιμα και εντός του πρώτου χρόνου ανέλαβε δουλειά ως κριτικός κινηματογράφου στο «Ριζοσπάστη». Από το Μάη 2014, όταν και ξεκίνησε το webradio «902.gr», βοηθούσε αναλαμβάνοντας την επιμέλεια της εβδομαδιαίας εκπομπής «Κινηματογραφικές Σημειώσεις».

Το 2009 αρρώστησε για πρώτη φορά με καρκίνο, αλλά τον νικά. Γίνεται μέλος της ΠΕΚΚ, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, συμμετέχει στην κριτική επιτροπή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης εκ μέρους της Ελλάδας. Το 2013 αρρώστησε για δεύτερη φορά.

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέροντας «Το ΚΚΕ αποχαιρετά την αγαπημένη μας συντρόφισσα Τζία Γιοβάνη, πολύτιμο στέλεχος του Κόμματος στον τομέα του Πολιτισμού και δημοσιογράφο – κριτικό κινηματογράφου στο "Ριζοσπάστη", που "έφυγε" σήμερα μετά από πολύχρονη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο».