ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος για έκθεση ΔΝΤ: «Τα λάθη του πρώτου μνημονίου ταλανίζουν ακόμα τη χώρα»

Την ανάγκη διορθώσεων στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, κατά τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

«Τα λάθη του πρώτου μνημονίου ταλανίζουν ακόμα τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Απευθυνόμενος στα μέλη του ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αξιοζήλευτη δράση του οργανισμού, τονίζοντας ότι κάνει την χώρα περήφανη. «Ο ρόλος σας είναι πολλαπλός. Πάνω από όλα η προσήλωσή σας στην Πατρίδα μας. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ σας και το κυριότερο, η προβολή της Ελλάδας αυτές τις κρίσιμες ώρες.Της Ελλάδας που αγωνίζεται, θα αγωνισθεί, θα ξεπεράσει την κρίση. Της Ελλάδας που πάντα παραμένει η κοιτίδα του Πολιτισμού μας. Και είναι πολύ περισσότερο χρήσιμο αυτές τις ώρες να αναδεικνύουμε, σε παγκόσμια κλίμακα, τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού. Γιατί είναι αυτές οι αξίες που αν επικρατήσουν, μπορούν πραγματικά να εμπεδώσουν την Ειρήνη και την Δημοκρατία στον κόσμο. Αυτό το οποίο έχει προκαλέσει όλη αυτή την αναταραχή, την επάνοδο της τρομοκρατίας, είναι και το γεγονός ότι ο Πολιτισμός μας έχει χάσει σημαντικά ερείσματα, που θα πρέπει να τα ξαναβρεί. Αν επικρατήσουν οι αρχές και οι αξίες του Πολιτισμού μας, του Δυτικού Πολιτισμού που κατάγεται όμως από τον Ελληνικό Πολιτισμό, η πορεία της Ανθρωπότητας θα είναι καλύτερη»
 
Αναφερόμενος στη σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνει η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η χώρα προχωρά στον Ευρωπαϊκό της δρόμο με την συμπόρευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων. «Βαδίζουμε και θα βαδίσουμε αυτό το δρόμο γιατί είναι ο δρόμος μας και ξέρουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε και την Πατρίδα μας, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε και την Ευρώπη να ξαναβρεί τις χαμένες αξίες της. Δεν το λέω με καμιά έπαρση αυτό αλλά είναι μια πραγματικότητα που αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο. Και αυτό εσείς μπορείτε να το κάνετε πράξη. 

Είμαι αισιόδοξος προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί πιστεύω ότι παρά τις θυσίες που έχει υποστεί ο Ελληνικός Λαός, αταλάντευτος προχωράει αυτό το δρόμο. Και αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή γιατί αποδεικνύει ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι από άλλους. Εμείς με θυσίες προχωράμε μέσα στην Ευρώπη. Άλλοι χωρίς θυσίες εγκαταλείπουν την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Δεν έλειψε φυσικά και η αναφορά του προέδρου στην έκθεση που δημοσιεύθηκε εχθές, την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δείχνει πως έγιναν πολλά λάθη κατά το πρώτο πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. «Αυτά τα λάθη εξακολουθούν να ταλανίζουν την Ελληνική Οικονομία» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η ομολογία αυτών των λαθών θα οδηγήσει, κατά την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος και χωρίς να θίγουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία που είναι απαραίτητη, στις διορθώσεις εκείνες που πρέπει να γίνουν. Γιατί δεν οφείλονται σε εμάς τα λάθη αυτά. Οι διορθώσεις του προγράμματος πρέπει να γίνουν έτσι ώστε το πρόγραμμα αυτό να εφαρμοστεί αλλά να γίνει περισσότερο φιλικό προς την αειφόρο ανάπτυξη της Ελλάδας. Εμείς θα κάνουμε όποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται, για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Και ελπίζω και οι Εταίροι μας, ύστερα από αυτή την Έκθεση, να μας διευκολύνουν. Και το τονίζω, χωρίς να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω ως προς τις υποχρεώσεις μας που αφορούν την δημοσιονομική πειθαρχία».