ΔΙΕΘΝΗ

«Επιθεση» Έρντογάν κατά Αμερικανού στρατηγού για το πραξικόπημα

Βολές κατά Αμερικανού στρατηγού εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας τον ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών» επειδή δήλωσε ότι φοβάται πως οι εκκαθαρίσεις που είναι σε εξέλιξη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να έχουν συνέπειες στις διμερείς σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος» είπε ο Ερντογάν μετά την τελετή που οργανώθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατού το οποίο βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Αυτή ήταν μια από τις χειρότερες επιθέσεις που διέπραξαν, καθώς στο στρατόπεδο αυτό σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι.

«Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε» πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Φοβάται τις συνέπειες

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ο διοικητής της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν» οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσινγκτον έχουν συλληφθεί, απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή».

Στην ομιλία του στο κέντρο μελετών Aspen ο στρατηγός υπογράμμισε πάντως ότι η Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ ένας πολύ σημαντικός εταίρος στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία, η οποία έχει θέσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη διάθεση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, προκειμένου να εκτελούνται από εκεί οι αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία «είναι κάτι παραπάνω από ένα μέρος όπου αποθηκεύουμε τον εξοπλισμό μας» πρόσθεσε ο Βότελ.