MEDIA

Μπήκαν στα «κλουβιά» οι υποψήφιοι για τις άδειες- Όλο το παρασκήνιο

Εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης και ισχυρών ενστάσεων εκ μέρους των υποψηφίων, πραγματοποιείται σήμερα ο διαγωνισμός για την κατακύρωση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, στους 8 υποψήφιους που απέμειναν μετά τον αποκλεισμό του τηλεοπτικούς σταθμούς "Ε". H διαδικασία θα διαρκέσει πολλές ώρες, γι' aυτό και έχει στηθεί στη ΓΓΕE, ένας χώρος με ράτζα, προκειμένου οι υποψήφιοι καναλάρχες να μορούν να ξεκουραστούν, καθώς προβλέπεται να διαρκέσει ακόμη και 80 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται να εξέλθει κανείς των κλειστών δωματίων. 

 

Στη ΓΓΕΕ τα "μεγάλα κεφάλια"

Υπό «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε νωρίς το πρωί η προετοιμασία προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. 

Πρώτος από τα κανάλια στις 7 το πρωί πέρασε ο εκπρόσωπος του STAR Κάρολος Αλκαλάι.

Μία ώρα αργότερα, στις 8, έφτασαν στο κτήριο ο κ. Θοδωρής Κυριακού και ο κ. Στρατής Λιαρέλλης από τον ΑΝΤ1. Ο κ. Λιαρέλλης είχε αρκετές τσάντες μαζί του και ένα ειδικό στρώμα ύπνου.

Τρίτος κατά σειρά μπήκε ο υιός του κ. Καλογρίτσα Βλαδίμηρος με εκπροσώπους της ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.).

Στη συνέχεια προσήλθε ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης για την ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ κσι μετά ο Κώστας Κηπουρόπουλος για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, καθώς δεν θα παραστεί ο κ. Αλαφούζος.

Σειρά είχε μετά ο κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης από τον ALPHA. Σε δήλωση που έκανε στην κάμερα είπε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η εγγυητική του κ. Καλογρίτσα και συνέχισε: «Είμαι αισιόδοξος, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και είναι και ταπεινωτική γιατί οι συνθήκες δεν είναι καλές». 

Προτελευταίος μπήκε στη ΓΓΕΕ ο κ. Ιβάν Σαββίδης. «Δύσκολο να σχολιάσουμε κάτι που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Δεν είναι απολύτως κατανοητό αυτό το σενάριο. Η αίσθηση είναι ότι υπάρχουν κρυφά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν με άλλον τρόπο, να ήταν μια ανοιχτή διαδικασία και να τελείωνε με όποιον δώσει περισσότερα. Εμείς δεχόμαστε τους όρους της κυβέρνησης και προχωράμε», δήλωσε ο κ. Σαββίδης.

Γιατί αποκλείστηκε το "Ε"

Το βράδυ της Δευτέρας, αποκλείστηκε από τη διαδικασία το κανάλι των Μελισσίων, καθώς δεν έγινε δεκτή η εγγυητική επιστολή.

Σοβαρές ενστάσεις από τους υπόλοιπους μετέχοντες προκάλεσε και η υποψηφιότητα Καλογρίτσα ,ο οποίος κατέθεσε την εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ στις 15.40 ενώ όλοι οι υποψήφιοι είχαν ενημερωθεί ότι το πρωτόκολλο κλείνει στις 15.00. 

Η Ειδική Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού έκανε αποδεκτή την εγγυητική επιστολή Καλογρίτσα στη βάση ότι στην προκήρυξη αναφερόταν ότι η κατάθεση πρέπει να γίνει έως την παραμονή της διαδικασίας χωρίς να προσδιορίζεται η ώρα.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ωστόσο, επέμειναν με καταγγελίες ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση ώστε να επεκταθεί το ωράριο μιας δημόσιας υπηρεσίας για τα… μάτια του συγκεκριμένου υποψηφίου. Ακόμα και αργά τη νύχτα, συνεχίστηκαν οι καταγγελίες ανάμεσα σε υποψήφιους, ακόμα και με… έκτακτα δελτία στον "αέρα" κάποιων εκ των υφιστάμενων καναλιών.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, 

Οι εγγυητικές επιστολές των συμμετεχόντων ήτοι των :

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) είναι αποδεκτές, καθόσον πληρούν όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις.

Η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη.

Με αυτά τα πραγματικά και νομικά δεδομένα στην δημοπρασία της 30/8/2016 για τη χορήγηση τεσσάρων (4) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition) θα συμμετέχουν οι εξής υποψήφιοι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) 

Δείτε εδώ τις αφίξεις των υποψηφίων στην Γενική Γραμματεία ενημέρωσης

Το παρασκήνιο – Η έκπληξη Βαρδινογιάννη, το «χτύπημα» Μαρινάκη κρίνουν τη μάχη των τηλεοπτικών αδειών