ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Süddeutsche Zeitung: Τσίπρας ο «φίλος των εφοπλιστών»

«Όταν ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, οι  Έλληνες πλοιοκτήτες έτρεμαν ακόμη την κυβέρνηση του αριστερού Αλέξη Τσίπρα. Οι εποχές αυτές όμως έχουν παρέλθει», σχολιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
   
Mε αφορμή την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ζητά η Κομισιόν για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, η Suddeutsche Zeitung παραθέτει εκτενές άρθρο για το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών υπό τον τίτλο «Ο φίλος των εφοπλιστών».  
   
Σχολιάζοντας την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Μέχρι τώρα, το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ήταν τόσο αγαπητό στους κύκλους των Ελλήνων εφοπλιστών όσο και μία αβαρία σε παγωμένα νερά.  Τώρα όμως πνέει ένας διαφορετικός άνεμος. Στην έκθεση Ποσειδώνια στις αρχές Ιουνίου ο Τσίπρας επαίνεσε τους εφοπλιστές για το όραμα και τα σχέδιά τους».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στο γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στην έκθεση: " Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιαμής τον ευχαρίστησε…λέγοντας ότι τα λόγια του πρωθυπουργού ήταν "ό,τι καλύτερο". Ένας άλλος πλοιοκτήτης μάλιστα χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση του αριστερού κόμματος και των δεξιών λαϊκιστών τη "φιλικότερη προς τους εφοπλιστές"  από τότε που ξεκίνησε η ευρωδιάσωση πριν από έξι χρόνια».
     
"Τι συνέβη;" διερωτώνται οι αρθρογράφοι προσπαθώντας να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους υπήρξε στροφή 180 μοιρών. 
 
"Στις αρχές του χρόνου", όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα , έφθασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιστολή της επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Δημοσιοποίησε μάλιστα την επιστολή για να εντείνει προφανώς τις πιέσεις στην Αθήνα. Η Βεστάγκερ επιρρίπτει στην ελληνική κυβέρνηση ότι με τα φορολογικά προνόμια για εφοπλιστές συμβάλλει στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Κομισιόν, σύμφωνα με την ίδια, θέλει να διασφαλίσει ότι μελλοντικά η υποστήριξη της Αθήνας για τον ναυτιλιακό κλάδο θα συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
   
Σύμφωνα με την Suddeutsche Zeitung, «κύκλοι εφοπλιστών εκτιμούν ότι, πίσω από την επιμονή αυτή της Κομισιόν για φοροαπαλλαγή των πλοικτητών κρύβεται το "μακρύ χέρι" του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη,  Γιάννη Στουρνάρα».   «Κάποιος πρέπει να μας έδωσε», φέρεται να είπε μέλος του προεδρείου της Ένωσης Εφοπλιστών προς την γερμανική εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας. 

Το επίμαχο δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι ιδιαίτερα φιλικός προς τους εφοπλιστές θεωρείται ο μικρός κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, οι δεξιοί λαϊκιστές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο επικεφαλής τους, υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, υπερασπίσθηκε πρόσφατα με σθένος ένα εφοπλιστή, ιδιοκτήτη ενός μάλλον μικρού στόλου, γράφει η εφημερίδα.  

Πηγή: protothema.gr