ΔΙΕΘΝΗ

Το 2016 έφτασαν 107.089 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ιταλία

Σε 107.089 ανέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης από την πρώτη Ιανουαρίου του 2016, όπως έκαναν γνωστό σήμερα οι αρμόδιες αρχές.

 

 

 

Στο «νησί-σύμβολο» της Λαμπεντούζα το κέντρο πρώτης υποδοχής φιλοξενεί πάνω από 300 «απελπισμένους της θάλασσας» ενώ τις τελευταίες 4 ημέρες διασώθηκαν συνολικά νότια της Σικελίας περίπου 13.000 άνθρωποι. Στα ύδατα βόρεια των ακτών της Λιβύης δεν εντοπίσθηκε ευτυχώς κανένας νεκρός μετανάστης.

Συνολικά στην Ιταλία φιλοξενούνται 145.900 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, στη μεγάλη πλειονότητά τους από την βόρεια Αφρική, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αποβιβασθούν πάνω από χίλιοι άνθρωποι στο Ποτσάλο της Σικελίας και περίπου άλλοι εξακόσιοι στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.

Μόλις μεταφέρθηκε στην Λαμπεντούζα, μια γυναίκα γέννησε αγοράκι, για το οποίο και διάλεξε το όνομα Αντρέα, που είναι το όνομα του γιατρού του νησιού, θέλοντας έτσι να τον ευχαριστήσει, επειδή προσφέρει με υποδειγματική αυταπάρνηση τη βοήθειά του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Δυο νεογέννητα δίδυμα διακομίσθηκαν με έντονα αναπνευστικά προβλήματα και αφυδάτωση στο Παλέρμο της Σικελίας. Εισήχθησαν σε εντατική μονάδα τοπικού νοσοκομείου και η κατάσταση της υγείας τους παρουσιάζεται τώρα σαφώς βελτιωμένη.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι σαφές ότι οι διακινητές προσπαθούν να επωφεληθούν των τελευταίων εβδομάδων καλοκαιρίας για να καταφέρουν να κερδίσουν όσα περισσότερα χρήματα γίνεται από την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς τις ακτές της νότιας Ιταλίας.