ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε η νοσοκόμα της θρυλικής φωτογραφίας με τον ναύτη στην Times Square

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 92 ετών άφησε η Γκρέτα Φρίντμαν, η νοσοκόμα που φίλησε ένας ναύτης στην θρυλική φωτογραφία που ελήφθη για τον εορτασμό του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Times Square το 1945, σύμφωνα με τον γιο της Τζόσουα Φρίντμαν.

Ο Φρίντμαν δήλωσε στο CNN πως η μητέρα του πέθανε στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία της Φρίντμαν, ντυμένη με την λευκή στολή της νοσοκόμας, που την αγκαλιάζει και την φιλά ένας ναύτης για τον εορτασμό του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες.

«Η μητέρα μου είχε τόσες πολλές ιστορίες και τόσες πολλές εμπειρίες. Αυτή ήταν μία από τις πολλές» δήλωσε ο Φρίντμαν σχετικά με την φωτογραφία.

Η Φρίντμαν, τότε 21 ετών, βοηθός οδοντιάτρου, βρισκόταν στην Times Square, όταν ανακοινώθηκε σε μια πινακίδα η παράδοση της Ιαπωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας το τέλος του πολέμου.

«Ξαφνικά, με άρπαξε ένας ναύτης» είχε δηλώσει στο Veterans History Project το 2005. «Δεν ήταν τόσο το ίδιο το φιλί. Ήταν μια περιχαρής πράξη».

Την φωτογραφία είχε τραβήξει ο θρυλικός φωτογράφος Άλφρεντ Αϊσεντάετ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life λίγες εβδομάδες αργότερα. Αλλά οι ταυτότητες των δύο ανθρώπων παρέμεναν ένα μυστήριο.

Μόλις το 1980, έγινε γνωστό πως τα δύο άτομα στην φωτογραφία ήταν η Γκρέτα Φρίντμαν και ο Τζορτζ Μεντόζα.

«Ο λόγος που άρπαξε κάποια ντυμένη σαν νοσοκόμα, ήταν πως ένιωθε ευγνώμων για το έργο των νοσηλευτών απέναντι στην περίθαλψη των τραυματιών του πολέμου» είχε δηλώσει η Φρίντμαν.