ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος για υπερταμείο: «Μόνο ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να δεχθεί ιδιωτικοποίηση»

«Στο υπερταμείο δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν υπάρχει υποθήκευση της περιουσίας, οι μετοχές είναι μόνο στο ελληνικό Δημόσιο, δεν μεταβιβάζονται και δεν μπορούν να πωληθούν. Μόνο ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να δεχθεί μία ιδιωτικοποίηση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα από την Βουλή, ενώ έχουν κατατεθεί αιτήσεις ονομαστικής ψηφοφορίας από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υπερταμείο για να κάνουμε αναδιαρθρώσεις στις επιχειρήσεις για να πειστεί ο κόσμος ότι το δημόσιο μπορεί να είναι καλό, να επηρεάζει την κλαδική πολιτική και τις περιφέρειες. Το μεγάλο στοίχημα είναι μέσα από το υπερταμείο να έχουμε στρατηγική αναδιάρθρωσης και θα το δείτε όταν έρθει ο εσωτερικός κανονισμός».

Ο υπουργός προσδιόρισε τη «νέα σχέση» που διαμορφώνεται ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και τις ΔΕΚΟ. «Μας κατηγορείτε για τα παλαιά του ΠΑΣΟΚ όταν ο υπουργός έκανε προσλήψεις από το νομό του;», ρώτησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε ότι «φτιάχνουμε μία σχέση με τις ΔΕΚΟ και την δημόσια διοίκηση που κόβει την παλαιά πολιτική, που δεν είναι το παλαιό ρουσφέτι, το παλαιό πελατειακό κράτος, αλλά συντονίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας και την κοινωνική λογοδοσία. Αυτό που θέλατε εσείς, να βάζετε τους δικούς σας ανθρώπους, τελείωσε».

«Το υπερταμείο δεν είναι φύλλο συκής, αλλά πραγματική ασπίδα. Δεν είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ και δεν χρειάζεται να είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ», υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν γίνεται εκποίηση ούτε ιδιωτικοποίηση». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι το υπερταμείο είναι προϊόν διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι «είναι μία επιλογή που μας ανάγκασαν και θα μπορούσαμε να την σκεφτούμε».