ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση πτήσεων στη Συρία σκέφτεται η Μέρκελ

Σκεπτικισμό εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε σχέση με τη δυνατότητα επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία δεδομένης της κατάστασης στην αραβική χώρα.

«Δεδομένης της κατάστασης αυτή τη στιγμή, είμαι επιφυλακτική σε σχέση με τη δυνατότητα επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», ανέφερε η κ. Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νιτζάμπ Ραζάκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε καλέσει για προσωρινή επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τρεις ή και επτά ημέρες, μετά τον βομβαρδισμό κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ και της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στις 19 Σεπτεμβρίου, στην επαρχία του Χαλεπίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει απορρίψει επανειλημμένα ανάλογες προτάσεις, κυρίως της Τουρκίας.

Δεδομένου ότι όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν στον συριακό εμφύλιο (συριακή αντιπολίτευση, Κούρδοι, Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ, Ισλαμικό Κράτος) δεν διαθέτουν αεροπορία, η ζώνη απαγόρευση πτήσεων θα αφορούσε πρακτικά μόνον τη συριακή πολεμική αεροπορία του καθεστώτος Άσαντ, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού.