ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαφανίστηκαν οκτώ ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Κω

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές στην Κω μετά από την εξαφάνιση τουλάχιστον οκτώ ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από το hot spot του νησιου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή το «Π», πρόκειται για παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 και 15 χρονών με καταγωγή από τη Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, τα οποία έφθασαν μόνα στο νησί των Δωδεκανήσων πριν από λίγες ημέρες και φιλοξενούνταν μαζί με άλλα 51 ασυνόδευτους ανήλικους, σε ειδική πτέρυγα του hot spot, υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

 

 

 

Τα παιδιά αγνοούνται από τις 19 Σεπτεμβρίου, όμως η εξαφάνισή τους έγινε αντιληπτοί από τους υπευθύνους της δομής μόλις την περασμένη Δευτέρα, οπότε και έγινε η καταγγελία στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση της Κω.

Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των οκτώ ανήλικων αγνοούμενων, αφού παρότι φαίνεται ότι εγκατέλειψαν το hot spot οικειοθελώς, διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους αναφορικά με την ασφάλειά τους.

Η προσοχή των αστυνομικών, σε συνεργασία με το λιμενικό, επικεντρώνεται κυρίως στο λιμάνι του νησιού με τις διωκτικές αρχές να ελέγχουν κυρίως τα φορτηγά που  αναχωρούν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά, αφού θεωρείται πως οι ανήλικοι  – το πιθανότερο με τη βοήθεια κάποιου ενήλικα επιτηδείου – θα επιχειρήσουν να δραπετεύσουν με προορισμό τον Πειραιά.

Απώτερος στόχος όλων αυτών των παιδιών, που ξεκίνησαν μόνα το  επικίνδυνο ταξίδι της προσφυγιάς από τις πατρίδες τους είναι να μπορέσουν να φθάσουν σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης, όπου ζουν ήδη συγγενικά τους πρόσωπα.

Όμως, ελάχιστα είναι αυτά τα οποία κατορθώνουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την προσωπική τους «Οδύσσεια».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές του χρόνου η Europol περισσότερα από 10.000 προσφυγόπουλα που ταξίδευαν ασυνόδευτα χάθηκαν στην Ευρώπη τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες. διατυπώνοντας φόβους ότι πολλά εξ αυτών έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.

Ελάχιστα  από αυτά τα παιδιά, θεωρούν οι αρχές, ότι στο τέλος κατάφεραν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους  σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης.

Από τις αρχές του 2016 από τους συνολικά 301.526 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ευρώπη, διασχίζοντας τη Μεσόγειο έως και σήμερα ( 166.347 στην Ελλάδα και 131.432 στην Ιταλία) ο ένας στους τέσσερις είναι ανήλικος (ποσοστό 28%) .

 

Σε κίνδυνο 1.500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, στα hot spots.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με 1.500 ασυνόδευτα παιδιά τα οποία βρίσκονται  στα hot spot των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, εκτεθειμένα σε παντός είδους κινδύνουν, «κρούουν» οι ΜΚΟ των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» της «Praxis» και της οργάνωσης «Save the Children».

Περισσότερα από το 20% των ασυνόδευτων ανηλίκων κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσεις στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο.

Επίσης, από τη διαδικασία της προκαταγραφής προέκυψε ότι 1.225 ασυνόδευτα παιδιά ζουν στους καταυλισμούς της ενδοχώρας. «Οι συνθήκες στους καταυλισμούς αυτούς δεν είναι αξιοπρεπείς, ενώ επίσης επικρατεί μεγάλος συνωστισμός», παρατηρεί η έκθεση που συνέταξαν και δημοσιοποίησαν προ ημερών οι τρεις ΜΚΟ επισημαίνοντας ότι  : «Αρκετά ασυνόδευτα παιδιά ζουν απροστάτευτα μαζί με ενήλικο πληθυσμό, εκτεθειμένα σε κινδύνους κακοποίησης, εκμετάλλευσης και σε κυκλώματα διακίνησης, ενώ έχουν καταγραφεί απειλές και προσβολές σεξουαλικής φύσης σε μερικούς από τους καταυλισμούς».