LIFESTYLE

Ελεονώρα Μελέτη: Επίθεση σε «δημοσιογράφο»

Η Ελεονώρα Μελέτη έχει την δική της ιστοσελίδα και εκεί γράφει τα δικά της κείμενα. Και πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα είχε αναρτήσει ένα κείμενο που αφορούσε τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου. Αυτό το κείμενο το πήρε ένας «δημοσιογράφος» και το παρουσίασε στο Facebook ως δικό του.

 

 

Η γνωστή παρουσιάστρια ενημερώθηκε από φίλο της μέσω μηνύματος και αποφάσισε να γράψει στην ιστοσελίδα της το παρακάτω κείμενο:

«Καλημέρα σας φίλοι μου…

Αν και σήμερα η δική μου μέρα δεν ξεκίνησε και τόσο καλά…

Μία φίλη μου έστειλε μήνυμα λέγοντας μου,( και δείχνοντας μου σαφώς,) πως ένας «συνάδελφος» (?), ένας «δημοσιογράφος» (?) από τη Θεσσαλονίκη, έχει πάρει copy paste το χθεσινό κείμενο μου από το blog μου, και το έχει αναδημοσιεύσει στο δικό του site, βάζοντας την υπογραφή του και το όνομα του, στο δικό μου κείμενο, χωρίς να αλλάξει ούτε μία λέξη.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, αφού πόσταρε το κείμενο μου ως δικό του, το ανακοίνωσε κιόλας στους φίλους του στο face book κρατώντας ακόμα και το ίδιο δικό μου σχόλιο, από το χθεσινό δικό μου ποστάρισμα στο twitter.Το πρώτο πράγμα που αναρωτήθηκα ήταν «Μα καλά, δε ντρέπεται λίγο;»

Το δεύτερο πράγμα που έκανα ήταν να συμβουλευτώ δικηγόρο. Έστειλα το κωμειδύλλιο αυτό στον καλό μου φίλο και νομικό Γιάννη Παπαριστείδη, ο οποίος με ενημέρωσε για τα δικαιώματα μου και για το τι θα μπορούσα να κάνω.

Το τρίτο πράγμα που έκανα ήταν να στείλω ένα μήνυμα στον ίδιο… Που είναι το εξής ….Έπειτα μπήκα εδώ, για να γράψω.

Είμαι πάρα πολύ θυμωμένη και όταν είμαι θυμωμένη πρέπει και θέλω να το βγάζω από μέσα μου γιατί ο θυμός δηλητηριάζει.

Θα μπορούσα να είμαι πολύ σκληρή μαζί του, να αγγίξω μέχρι και τα όρια της κακίας, γιατί η γλώσσα μου, όπως λέει και η μητέρα μου, είναι ικανή να σκοτώσει ψυχές. Δεν θα το κάνω όμως, γιατί η πράξη του εν λόγω είναι από μόνη της τόσο γελοία, τόσο μικρή και τόσο «αρκετή» για να αποδείξει πως ο χώρος μας και η δημοσιογραφία, ή έστω η αρθρογραφία, πάσχει σοβαρά, σχεδόν ανησυχητικά από φαντασία, έμπνευση, ταλέντο.

Δεν με ενοχλεί να με αντιγράφουν. Ειδικά όταν δεν κλέβεις μόνο την ιδέα, αλλά ολόκληρο το κείμενο, ή μέχρι και τα σχόλια που το συνοδεύουν , καταλαβαίνω πως έχεις τόσο μαγευτεί από αυτό που μόλις έχεις διαβάσει, που θα ήθελες να είναι δικό σου. Και το κείμενο και το μυαλό.

Στην προκειμένη όμως, φροντίζεις να αναπαράγεις το κείμενο, να αναφέρεις την πηγή και να προωθήσεις την αναπαραγωγή ως κάτι που διάβασες και σου άρεσε. Αλλά δεν είναι δικό σου.

Γιατί αν δεν γίνει έτσι σωστά το πράγμα, τότε είσαι απλά ένας ψεύτης : λες ψέματα στον κόσμο ότι το κείμενο είναι δικό σου ενώ δεν είναι.

Είσαι απατεώνας: Γιατί βάζεις την υπογραφή σου στην πνευματική ιδιοκτησία ενός άλλου ανθρώπου.». Μάλιστα, ο εν λόγω «δημοσιογράφος» προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι ξέχασε να αναφέρει την πηγή, αλλά δεν πείθει!

tff.gr