ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Φίλης: Οι αλλαγές στα Θρησκευτικά θα προχωρήσουν

Οι αλλαγές στο μάθημα των θρησηκευτικών θα προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις ορισμένων «έξαλλων», είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία στο σύνολό της δεν αντιδρά στις αλλαγές. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Ιστορία έχει δείξει ότι καμία πλευρά δεν κερδίζει από μία συγκρούση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Μιλώντας στη Βουλή, στον προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, ο κ. Φίλης σημείωσε πως τα νέα θρησκευτικά διδάσκονται ήδη τρία χρόνια πιλοτικά και πως είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα.

Σημείωσε ότι το σχολείο είναι ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο και κοσμικό, και πως στόχος είναι τα θρησκευτικά να γίνουν ένα μάθημα ενδιαφέρον, χωρίς η διδασκαλία τους να μετατρέπει την αίθουσα σε άμβωνα. Πρόσθεσε πως η Εκκλησία έχει αντιρρητικό λόγο, γιατί θέλει να έχει τον ρόλο της, όμως η κοινωνία είναι ώριμη και οι αλλαγές θα προχωρήσουν. Πρόσθεσε, πάντως, πως η Εκκλησία στο σύνολό της τελικά δεν θα αντιδράσει, αλλά θα επιμείνουν μόνο κάποιοι «έξαλλοι».

Ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι φέτος τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που άνοιγαν με… φωτοτυπίες και με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ πολλά σχολεία συγχωνεύτηκαν με βιαιότητα.

Ο κ. Φίλης παρουσίασε τους τρεις άξονες όσον αφορά στην εκπαίδευση:
 

  • Δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάργηση σωρείας εξετάσεων στο Γυμνάσιο. «Στόχος μας να ενισχύουμε τη συνεργατική και βιωματική διδασκαλία» υπογράμμισε.
  • Κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. «Ο ισχύων τρόπος έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και έχει ξεπαραδιάσει του γονείς» ανέφερε.
  • Τρίτος άξονας η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οσον αφορά το προσφυγικό και τα προγράμματα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό το προσφυγικό. Η κοινωνία έχει ανταποκριθεί με ανθρωπιά. Δεν θέλει παιδιά σε γκέτο αλλά στα σχολεία. Με πόρους της ΕΕ αλλά και ελληνικούς πόρους ξεκινάμε πρόγραμμα για την εκπαίδευση 2000 προσφύγων».