ΔΙΕΘΝΗ

Η συγκλονιστική ιστορία της μεταμόσχευσης της καρδιάς ενός Ολυμπιονίκη στο στήθος μιας 66χρονης (φωτό)

Η Ivonette Nascimento Balthazar ήταν έτοιμη να πεθάνει όταν δέχτηκε πραγματικά ένα δώρο Θεού! Την καρδιά του Ολυμπιονίκη Stefan Henze ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Το δυστύχημα που χάρισε ζωή

Το όνομα του Stefan Henze (στη φωτό δεξιά) είναι γνωστό στους φίλους του κανόε καγιάκ. Ασημένιος Ολυμπιονίκης στο σλάλομ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, Παγκόσμιος πρωταθλητής το 2003 και το 2005 ήταν μόνο μερικές από τις διακρίσεις του. Ως προπονητής βρέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όπου έμελλε να αφήσει και την τελευταία του πνοή. Ο 35χρονος Γερμανός επέστρεφε στο Ολυμπιακό Χωριό μαζί με έναν συνεργάτη του όταν το ταξί στο οποίο επέβαιναν ενεπλάκη σε τροχαίο. Επί τρεις ημέρες οι γιατροί έδωσαν μεγάλη μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή όμως, οι πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη οδήγησαν στο θάνατο του. Η είδηση έγινε γνωστή στις 15 Αυγούστου από την γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή. "Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το πως αισθανόμαστε στην ολυμπιακή ομάδα μετά από αυτή την απώλεια" είχε τονίσει ο πρόεδρος της γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Alfons Hormann.

Η 66χρονη που παλεύει για τη ζώη της

Η είδηση του θανάτου του Henze έπεσε σαν κεραυνός στην οικογένειά του. Εκείνοι, παραμερίζοντας τον ανθρώπινο πόνο τους, όσο αυτό ήταν δυνατό, αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του. Πρώτη στη λίστα μεταμοσχεύσεων, βρέθηκε η 66χρονη. Η καρδιά της υπολειτουργούσε και εκείνη δεν είχε δύναμη να κάνει απολύτως τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι καλά καλά δεν μπορούσε να μιλήσει όντας για περισσότερους από 18 μήνες στην αναμονή για ένα μόσχευμα. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε έμοιαζε με αγώνα δρόμου ταχύτητας. Η γυναίκα βρέθηκε να έχει στο στήθος της, την καρδιά του άτυχου πρωταθλητή. "Είναι απίστευτο ότι η καρδιά που βρίσκεται μέσα στο στήθος μου κάποτε χτυπούσε δυνατά από το συναίσθημα της κατάκτησης ενός ολυμπιακού μεταλλίου. Η χαρά μου πάντοτε θα είναι μετριασμένη εξαιτίας της απώλειας τους. Ανησυχώ για την οικογένεια του, τι κάνουν και το τι περνάνε" τόνισε αρχικά σε δηλώσεις της στην "Dailymail".

Στη συνέχεια αναφερόμενη στην οικογένεια του άτυχου Stefan Henze είπε: "Ακόμα δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου. Θα πρέπει να είναι θυμωμένοι που πέθανε τόσο φθηνά, σε ένα τροχαίο σε μια ξένη χώρα, αλλά παρά την απώλεια του άνδρα που αγαπούσαν έκαναν τη συγκεκριμένη ενέργεια. Έδωσαν ένα δώρο ζωής σε κάποιον που δεν ήξερα. Κάθε φορά που το σκέφτομαι κλαίω. Θέλω να συναντήσω την οικογένεια του Στέφαν, να τους αγκαλιάσω και να τους πω πόσο ευγνώμον είμαι. Ξέρω ότι τίποτα δεν θα μπορούσα να πω ή να κάνω για να τους ξεπληρώσω αυτό που έκαναν για εμένα. Μου έδωσαν πίσω τη ζωή μου".

Η ζωή της Ivonette Nascimento Balthazar, σενάριο δραματικής ταινίας

Η τύχη ή η Θεϊκή εύνοια, επιτέλους είχαν έρθει με το μέρος της 66χρονης. Ωστόσο, η ζωή της έως τότε, ήταν πραγματικά δύσκολη. Πολύ γρήγορα χρειάστηκε να κρατήσει στις πλάτες της μια οικογένεια αφού ο άντρας την εγκατέλειψε εκείνη και τα δύο τους παιδιά. Η Ivonette Nascimento Balthazar αναγκάστηκε να κάνει πολλές δουλειές για να τα καταφέρει να τα βγάλει πέρα. Συνέχεια πάλευε για να μπορέσει να προσφέρει στα δυο της παιδιά το καλύτερο. Κάποια στιγμή κατάφερε να ξεκινήσει μία εταιρία ανθρώπινου δυναμικού η οποία μέσα από τη σκληρή της δουλειά κατάφερε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες στη Βραζιλία. Εκεί που έδειχνε η ζωή να της "χαμογελά" ένας πελάτης της αποτέλεσε την αφορμή για να διαλυθεί η εταιρία της αφού δεν την πλήρωσε το χρέος του προς αυτήν έφτασε σε μεγάλα ύψη και αναγκάστηκε να κλείσει την εταιρία. Όλα αυτά που έζησε την οδήγησαν στο να πάθει έμφραγμα. Αυτό της αποκάλυψε το πρόβλημα που είχε στην καρδιά και από το 2012 ζούσε έναν καθημερινό Γολγοθά.