MEDIA

«Οικονομικοί και όχι πολιτικοί οι λόγοι της κατάρρευσης του MEGA»

Σε οικονομικούς λόγους που αφορούν τους μετόχους του, και όχι σε πολιτικούς, απέδωσε το πρόβλημα του Mega ο επί 16 χρόνια διευθύνων σύμβουλος του Τηλέτυπου Ηλίας Τσίγκας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης.

Ο Ηλ. Τσίγκας παράλληλα χαρακτήρισε «τερατώδη αμέλεια του κράτους» το ότι επί 27 χρόνια δεν ρυθμίσθηκε το τηλεοπτικό τοπίο.

Για την πολιτική στάση του καναλιού επέρριψε τις ευθύνες στον νυν διευθυντή ειδήσεων Μανώλη Καψή, όπως και στους προηγούμενους, λέγοντας ότι το δ.σ. του καναλιού δεν έκανε παρεμβάσεις.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ρώτησε αν το κανάλι θα είχε διαφορετική μεταχείριση από τις τράπεζες στην περίπτωση που είχε άλλη πολιτική στάση. «Δεν νομίζω ότι υπεισέρχεται η πολιτική σ’ αυτή τη φάση. Είναι καθαρά οικονομικό το θέμα» απάντησε ο Ηλ. Τσίγκας.

Ο βουλευτής ρώτησε στη συνέχεια αν κάποιος εκδότης δεν μπήκε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να διευκολύνει την κυβέρνηση λόγω της αντιπολιτευτικής τακτικής του καναλιού. «Δεν νομίζω ότι είχε σχέση με την πολιτική. Πέντε εκδοτικές επιχειρήσεις ήταν. Ήταν δημοσιογραφική αδεία του εκάστοτε διευθυντή ειδήσεων πώς θα παρουσιάσει τα θέματα, σε ποια έκταση» ανέφερε ο Ηλ. Τσίγκας.

Για την κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Mega (Τηλέτυπος), ο πρώην διευθύνων σύμβουλός του ανέφερε ότι έως την έλευση της οικονομικής κρίσης είχε 18 κερδοφόρες χρήσεις και είχε δάνεια κάτω από το 50% του κεφαλαίου του. «Το 2008 τα έσοδα ήταν 180 εκατ. και τα κέρδη 38,8 εκατ. Δεν υπήρχε θέμα εγγυήσεων δανεισμού γιατί είχαμε εξαίρετη πιστοληπτική ικανότητα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «από το 2009 μπήκαμε σε ζημιογόνα περίοδο. Ο λόγος ήταν ότι χάσαμε το 50% του τζίρου».

«Ζητήσαμε την αναδιοργάνωση των δανείων και πήραμε ομολογιακό δάνειο 98 εκατ., τα προηγούμενα δάνεια δεν ήταν εγγυημένα λόγω της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας. Ταυτόχρονα έγιναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, 10 εκατ. το 2012 και 15 εκατ. το 2013. Δόθηκαν όλες οι εξασφαλίσεις που ήθελαν οι τράπεζες και οι μέτοχοι έβαλαν 25 εκατ. Έκτοτε δεν υπήρχε πρόβλημα με τον δανεισμό της εταιρείας και μέχρι που έφυγα το δάνειο εξυπηρετείτο κανονικά» είπε ο Ηλ. Τσίγκας.

Όπως κατέθεσε, τον Μάιο του 2015 το δ.σ. πρότεινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατ. Η απόφαση εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση. Επειδή η Τηλέτυπος είναι στο Χρηματιστήριο, συνέχισε, η διαδικασία της αύξησης είναι χρονοβόρος και η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς έδωσε έγκριση τον Φεβρουάριο του 2016. Μέσα σε 15 μέρες έπρεπε οι μέτοχοι να αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν, αλλά τελικά δεν συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Και επειδή ένας από τους όρους των τραπεζών ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, καταγγέλθηκε το δάνειο.

«Αν οι τράπεζες επιτρέψουν κάποια ρευστότητα στην εταιρεία, πρώτα θα πληρωθούν οι άνθρωποι, τα ταμεία και οι προμηθευτές και δευτερευόντως θα αποφασίσουν οι μέτοχοι τι θέλουν να κάνουν» υπογράμμισε ο Ηλ. Τσίγκας.