ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις του Τσίπρα – Τα διλήμματα για τον ανασχηματισμό

Το πέρασμα από τη μόχλευση των κομματικών ισορροπιών στην περιγραφή των σοβαρών κυβερνητικών «εκκρεμοτήτων» και την ενασχόληση με τους επόμενους σημαντικούς «σταθμούς» αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα την αφετηρία του σχεδιασμού του, που με γρήγορα βήματα θέλει να εφαρμόσει μέχρι τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

 

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πριμοδότησε επί της ουσίας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά του Ευκλ. Τσακαλώτου δείχνει για τους γνωρίζοντες ότι Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο προχωρούν μαζί στην ίδια πορεία προς τη δεύτερη αξιολόγηση – ανεξαρτήτως του κυβερνητικού ανασχηματισμού και του χρόνου των σχετικών αλλαγών.

Σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός σκοπεύει να αντλήσει προτάσεις και εισηγήσεις από κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Και αυτό γιατί στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή) στις Βρυξέλλες σχεδιάζει να έχει διαδοχικά τετ α τετ τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και άλλους κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης. Βασικό θέμα που θα επιδιώξει να συζητήσει μαζί τους είναι αναμφίβολα η «τύχη» της δεύτερης αξιολόγησης – ο πρωθυπουργός τη συνδέει με τη γρήγορη ολοκλήρωση και την απόφαση εν συνεχεία για την απομείωση του χρέους, μολονότι ο Β. Σόιμπλε και άλλοι «παίκτες» διαμηνύουν σταθερά ότι προ των γερμανικών εκλογών δεν μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις.

Το όλο θέμα απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη την οποία συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Κατρούγκαλος, γενικοί γραμματείς υπουργείων και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον την Παρασκευή γίνει η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών και την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, η κυβέρνηση θα προσέλθει με πρόθεση να ανοίξουν και οι δύο πλευρές τα χαρτιά τους για την αξιολόγηση, αποφεύγοντας στη συνέχεια τους αιφνιδιασμούς και τις αναβολές.

Το στοίχημα της διεύρυνσης

Σε στρατηγικό επίπεδο, το πιο δύσκολο ζητούμενο του ανασχηματισμού θα είναι η κυβερνητική διεύρυνση ουσίας – μια διεύρυνση, που δεν επετεύχθη στο κόμμα. Η, προεξοφλημένη, προσθήκη του Φώτη Κουβέλη δεν συνιστά από μόνη της πολιτικό γεγονός, η παρουσία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλυ και του Στέφανου Τζουμάκα στο συνέδριο δεν κομίζει στοιχεία υπέρβασης, και νέα, άφθαρτα πρόσωπα πέραν των κομματικών τειχών δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Την ίδια ώρα, οι «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μάλλον χαμηλές πτήσεις στο συνέδριο κερδίζοντας μόνον 6 θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή, Χρήστος Σπίρτζης και Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν μπήκαν καν στη διαδικασία της εκλογής, και η προσχώρηση σε «πασοκικές λογικές» αποκηρύχθηκε κατηγορηματικά από όλες τις πλευρές.

Ως εκ τούτων, και πλην θεαματικών απροόπτων, το χαρτί της «αλλαγής» δια του ανασχηματισμού θα παιχτεί μάλλον στη δομική αναδιάταξη της κυβερνητικής λειτουργίας και στην υπουργοποίηση νέων και μαχητικών βουλευτών παρά σε κινήσεις πολιτικής και ιδεολογικής υπέρβασης.