ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για αύξηση στα εισιτήρια των πλοίων για λόγους… περιβαλλοντικούς

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα εισιτήρια των πλοίων άφησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλης συμμετέχοντας σε ημερίδα για το «Σχεδιασμό Ακτοπλοϊκού Δικτυού» που διοργανώθηκε στα Χανιά.
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «από τα νέα μέτρα που συζητούνται η αναμενόμενη δαπάνη ανά επιβάτη θα είναι 5,4 ευρώ (από τη δαπάνη 2,2 ευρώ που είναι σήμερα) ενώ η αύξηση του μέσου ναύλου ακτοπλοϊας 27%».

Ο κ. Σακέλης επισήμανε ότι «στα τέλη Οκτωβρίου και Νοεμβρίου θα συζητηθούν  στην επιτροπή για την προστασία του περιβάλλοντος, πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία θα επηρεάσουν τις ακτοπλοϊκές μας υπηρεσίες λόγω των σημαντικών σχεδιαστικών και κατασκευαστικών αλλαγών, οι οποίες προτείνονται για τα ROPAX.  Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν την ταχύτητα των πλοίων, συνεπώς και τα δρομολόγια όπως εκτελούνται σήμερα, αλλά και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι βέβαιο ότι το κόστος κίνησης θα αυξηθεί άμεσα ή έμμεσα σημαντικά, όπως είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων για την εκτέλεση του ίδιου αριθμού δρομολογίων».

 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για «ημερίδα ανίχνευσης του πεδίου πριν αρχίσει ο διάλογος…» και τόνισε ότι, πρόκειται να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τον επανασχεδιασμό και την βελτίωση του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας και για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, ώστε να αναζητηθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις και στους δύο τομείς και να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και των μικρών νησιών της χώρας.
 
Οι επιδοτούμενες γραμμές δημοσίου συμφέροντος, το ύψος των επιδοτήσεων, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αλλά και το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μερικά από τα θέματα που, όπως σημείωσε, πρέπει να εξεταστούν κατά τη διάρκεια αυτού του διαλόγου.