ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά στο τραπέζι το επαγγελματικό ακατάσχετο – Τι προβλέπει η νέα πρόταση

Επικαιροποιημένη πρόταση, μετά την απόρριψη τους αρχικού σχεδίου για τον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων, βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το οικονομικό επιτλεέιο, σε μια μια ύστατη προσπάθεια να δώσει ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες που πνίγονται από τις υποχρεώσεις. 

 

Το νέο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κουαρτέτο, προβλέπει προστασία έναντι των κατασχέσεων για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, για ένα ποσοστό του ποσού που απομένει μετά την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων της επιχείρησης, μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής και όχι στο σύνολο ή σε ένα μέρος του λογαριασμού εξαρχής.

Παράδειγμα:

Εάν στον τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα έχει δηλώσει η επιχείρηση ως «ειδικό επαγγελματικό», μετά την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μισθοδοσία υπαλλήλων -ενδεχομένως και των οφειλών σε προμηθευτές- απομένουν π.χ. 5.000 ευρώ, ένα μόνο ποσοστό αυτών θα προστατεύεται από κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Δηλαδή, εάν για παράδειγμα τεθεί ένα όριο 50% του συνολικού ποσού, τότε τα 2.500 ευρώ θα μπορούν να κατασχεθούν. 

Υπενθυμίζεται ότι το επαγγελματικό ακατάσχετο είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο φάνηκε ότι οι ελληνικές αρχές λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Λ

ίγες ημέρες μετά, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στην Αήνα, οι δανειστές είπαν ένα ηχηρό «όχι» στην εξαγγελία της κυβέρνησης για δημιουργία του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, με την αιτιολογία της αμνηστίας. Μάλιστα, δεν δέχθηκαν ούτε τη δεύτερη πρόταση της κυβέρνησης για προστασία του 60% του συνολικού ποσού και τώρα το οικονομικό επιτελείο αναγκάζεται να κατεβάσει κι άλλο τον πήχη των προσδοκιών, προκειμένου να πάρει έστω κάτι στο κρίσιμο αυτό αίτημα. 

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, από σήμερα ξεκινούν και πάλι ραντεβού με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζονται και το συγκεκριμένο θέμα.

Το σενάριο το οποίο τώρα θα συζητηθεί προβλέπει τροφοδότηση του ειδικού λογαριασμού με εισπράξεις απόπλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών κινήσεων (όπως και στο αρχικό σχέδιο) και μπλοκάρισμα των κατασχέσεων από τις πάγιες εντολές.

Πρώτα πληρώνεται η εφορία, μετά τα ασφαλιστικά ταμεία, στη συνέχεια οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές. Στο παράδειγμα των 50.000 ευρώ τραπεζικού υπολοίπου, μετά την πληρωμή των παραπάνω, έστω ότι απομένουν 5.000 ευρώ. Από αυτό το πεντοχίλιαρο πλέον ένα ποσοστό θα προστατεύεται από κατασχέσεις. Το νέο σχέδιο μοιάζει να μην αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια -ενδεχομένως καμουφλαρισμένη- νέα εκδοχή του αρχικού μοντέλου.