ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη ρώσος χάκερ για κυβερνοεπιέσεις κατά των ΗΠΑ

Έναν Ρώσο που καταζητείται σε σχέση με τις επιθέσεις χάκερ κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέλαβε και κρατεί η τσέχικη αστυνομία ανακοίνωσε η αστυνομία χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το FBI, ενώ η Interpol έχει εκδώσει κόκκινη ειδοποίηση για τον ύποπτο, διευκρινίζει στην επίσημη ιστοσελίδα της η τσεχική αστυνομία.

«Η τσεχική αστυνομία συνεργάσθηκε με επιτυχία με το FBI σε επιχείρηση κατά ρώσου πολίτη που θεωρείται ύποπτος για ηλεκτρονική πειρατεία κατά στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της τσεχικής αστυνομίας Ντέιβιντ Σον, χωρίς να διευκρίνισει εάν ο άνδρας κατηγορείται για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις κατά των ηλεκτρονικών διευθύνσεων ατόμων και αμερικανικών θεσμών ή για επιθέσεις κατά άλλων στόχων στις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πολίτης κρατείτο σε ξενοδοχείο της Πράγας. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχασε τις αισθήσεις του και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο. Η τσεχική δικαιοσύνη θα αποφασίσει εάν θα εκδοθεί ή όχι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση για κυβερνοεπιθέσεις και ευθεία ανάμειξη στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Η Μόσχα κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι μέσω των επιθέσεων αυτών επιδιώκει να ευνοήσει τον υποψήφιο των ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκθειάζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και υπόσχεται καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα, εάν εκλεγεί πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει δηλώσει ότι ένα σκάνδαλο κυβερνοεπιθέσεων δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί τη Μόσχα «για να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα προβλήματά τους».

Πηγή: ΑΜΠΕ