ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινά η δίκη του άνδρα που μόλυνε επίτηδες τον γιό του με τον ιό HIV

Εχουν περάσει 24 χρόνια, από τη στιγμή που ο Μπράιαν Στιούαρτ, μόλυνε το γιό του με τον ιό HIV που προκαλεί Aids, με ενδοφλέβια ένεση προκειμένου να εκδικηθεί τη γυναίκα του.

 Όλα ξεκίνησαν το 1990, όταν ο Στιούαρτ γνώριζε μια ασκούμενη γιατρό στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Μιζούρι. Σύντομα οι δυο τους έγιναν ζευγάρι και πέντε μήνες αργότερα η γυναίκα έμεινε έγκυος. Ο Στιούαρτ ήταν πανευτυχής μετά την γέννηση του γιου του και τον αναγνώρισε, όμως όλα άλλαξαν όταν έφυγε να πολεμήσει στο πλάι των αμερικανικών δυνάμεων στον Πόλεμο του Κόλπου. Ο Μπράιαν Στιούαρτ ήταν πλέον ένας διαφορετικός άνδρας με βίαια ξεσπάσματα. Αρνούνταν να πιστέψει ότι το παιδί ήταν δικό του και συχνά χτυπούσε την σύντροφό του.

Σύντομα, η γυναίκα εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία μαζί με το βρέφος τους, το οποίο είχε ονομάσει επίσης Μπράιαν. Ο Στιούαρτ αδιαφορούσε για το παιδί και ερχόταν σε αντιπαράθεση με την σύντροφό του για την διατροφή. Ο άνδρας την απειλούσε ότι δεν θα έβλεπε τον γιο της να μεγαλώνει, γιατί το παιδί θα πέθαινε σε μικρή ηλικία. Όταν το μωρό ήταν 11 μηνών, ο ίδιος προσπάθησε να προδιαγράψει το μέλλον του, όσο σκοτεινό το φανταζόταν.

Μία ημέρα, το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με συμπτώματα πνευμονίας. Η μητέρα του κάλεσε τον Στιούαρτ για να τον ενημερώσει για την εξέλιξη, όμως δεν περίμενε να τον δει να εμφανίζεται στο δωμάτιο του μικρού για επίσκεψη. Κάποια στιγμή, η ίδια επισκέφτηκε την καφετέρια του Νοσοκομείου και όταν γύρισε βρήκε τον μικρό Μπράιαν να κλαίει στην αγκαλιά του πατέρα του. Αργότερα, έμαθε ότι το παιδί είχε δεχτεί ενδοφλέβια ένεση αίματος που ήταν μολυσμένο με τον ιό HIV.

Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι ο μικρός να εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα. Το 1996, ο τετράχρονος Μπράιαν υπέφερε από συχνές λοιμώξεις που αδυνατούσε να ξεπεράσει. Ζητούσε από την μητέρα του «να μην τον αφήσει να πεθάνει» και οι γιατροί δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί το ανοσοποιητικό του σύστημα ήταν τόσο αποδυναμωμένο.

Τελικά, μετά από εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι ο Μπράιαν έπασχε από Aids. Η είδηση προκάλεσε απορίες, καθώς η μητέρα του δεν ήταν φορέας του ιού και το παιδί δεν είχε υποβληθεί σε μεταγγίσεις αίματος. Όλοι τότε θυμήθηκαν τις απειλές του Στιούαρτ προς συναδέλφους του ότι «μπορεί να μολύνει όποιον θέλει με τον ιό HIV». Ο άνδρας είχε πιάσει δουλειά σε ένα κέντρο αιματολογικών εξετάσεων και είχε πρόσβαση σε φιαλίδια με μολυσμένο αίμα. Μετά από έρευνες, οι αρχές εντόπισαν φιαλίδια στο σπίτι του, τα οποία φέρεται να είχε αποθηκεύσει για λόγους εκδίκησης.

Ο γιος του, Μπράιαν Τζάκσον, είναι ζωντανός, όμως δίνει καθημερινά μάχη με την ασθένεια. Η δίκη του πατέρα του, ξεκινά αυτή την εβδομάδα, με τους δικαστές να καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη ενός ανθρώπου, που μόλυνε το γιό του για λόγους εκδίκησης…

Πηγή: bbc.com