ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια μεγάλη αλλαντοβιομηχανία εξαγοράζει η Chipita

Ο επικεφαλής της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που από διετίας επένδυσε στη διάσωση της Νίκας, δεν κρύβει ότι πρόθεσή του είναι να ηγηθεί του εγχειρήματος συγκέντρωσης του κλάδου και όπως δηλώνει στο «Κ» θεωρεί πως η παραγωγή των αλλαντικών είναι κατακερματισμένη, έχει χτυπηθεί από το overcapacity των προηγούμενων ετών και πιστεύει ότι ο κλάδος χρειάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση για να ισορροπήσει και να γίνει ανταγωνιστικός.

 

 

Στην αγορά πολλοί θεωρούν ότι η συνεργασία του με την ολλανδικών συμφερόντων Impala Invest BV του Δημήτρη Βιντζηλαίου δεν του διασφαλίζει μόνο το διαβατήριο της εξειδίκευσης στον συγκεκριμένο κλάδο διατροφής, αλλά αποτελεί βάση ευρύτερων επιχειρηματικών και ενδεχομένως μετοχικών συνεργασιών για την Chipita.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ενεπλάκη αρχικά αυτόνομα στην προσπάθεια εξαγοράς της Νίκας όταν οι τράπεζες και η Global Finance διερευνούσαν το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών.

Στη συνέχεια όμως ύστερα από συζητήσεις με την Chipita, αποφασίστηκε η από κοινού διεκδίκηση της αλλαντοβιομηχανίας, καθώς η συμμετοχή της Impala Invest στη μεγαλύτερη αλλαντοβιομηχανία της Βουλγαρίας Bella Bulgaria και η απόκτηση της Λακωνικής Τροφίμων, που έχει παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Σπάρτη και στην Αθήνα, εξασφαλίζει συνέργειες τόσο στην προμήθεια πρώτων υλών όσο και στον τομέα της παραγωγής, τις οποίες δύσκολα μπορούσε να βρει αλλού ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Η Chipita Α.Ε. αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση της επένδυσης και του πλάνου αναδιάρθρωσης της Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ μετά από απόφαση να μην συνεχίστεί η συνεργασία με την Impala Invest B.V.

Η κοινή αυτή απόφαση ελήφθη κατόπιν της διαπίστωσης των διαφορετικών στρατηγικών επιλογών για το μέλλον της ΝΙΚΑΣ και πάρθηκε σε πνεύμα απόλυτης συνεννόησης, με τις σχέσεις των δύο εταιρειών να παραμένουν άριστες.

Η Impala Invest B.V. συνεχίζει την αυτόνομη παρουσία της στην ελληνική αγορά μέσω της θυγατρικής της, Λακωνική Τροφίμων Α.Ε.