ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Έρχεται… βαριά φορολογία και λιτότητα

Αιχμηρές επισημάνσεις για τον προϋπολογισμό του 2017, περιέχονται στην ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε στη δημοσιότητα, αποδίδοντας του «έντονα υφεσιακό χαρακτήρα».

Τονίζετε μάλιστα ότι «προβλέπει πολύ λιγότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες αποτυπώνονται εμφανέστερα οι εσωτερικές δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με την ανάλυση, λιτότητα και αδικία μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής.  Όπως δε σημειώνεται, η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει «προκυκλική» καθώς αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και συγκρατούνται οι δαπάνες του κράτους.

 Αυτό φυσικά οφείλεται μεν στην κληρονομιά του παρελθόντος (χρέη κλπ) αλλά και στους μη ρεαλιστικούς στόχους του Μνημονίου για συνεχή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2018 και μετά.

Επομένως, τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους.

Το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται για το 2017 οριακή μείωση δαπανών κατά 78,8 εκατ. Ευρώ και εκτεταμένη αύξηση εσόδων κατά 2,513 δις.