ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Είμαστε ανοιχτοί για αλλαγές στην τροπολογία για τα κανάλια – Η ΝΔ να το ξανασκεφτεί για το ΕΣΡ

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την τροπολογία για τα τηλεοπτικά κανάλια εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας, ερωτηθείς για το αν η τροπολογία που θα κατατεθεί θα είναι ίδια με εκείνη που αποσύρθηκε. «Εχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πάντα προσπάθειες για ευρύτερες συναινέσεις. Αν υπάρχουν ιδέες για βελτίωση και θα τις λάβουμε υπόψη».

Όταν ρωτήθηκε για το αν μία από αυτές τις αλλαγές θα μπορούσε να αφορά αλλαγή του χρονικού περιθωρίου στο οποίο θα πέσει «μαύρο» στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια- η αρχική τροπολογία έκανε λόγο για πενθήμερο μετά από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ- δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. «Θα μπορούσε να προκληθεί ένας δημιουργικός διάλογος, αν γίνει σοβαρή συζήτηση. Είναι συμφέρον του πολιτικού συστήματος να σταλεί μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου».

Σε νέα ερώτηση, για το αν είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο η τροπολογία να προβλέπει άλλο χρονικό περιθώριο για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, ο κ. Παππάς απάντησε «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές με ευρύτερες συναινέσεις. Θα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που θα ψηφιστεί η τροπολογία».

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να προβλέπει η τροπολογία να πέσει «μαύρο» στα κανάλια δίχως άδεια μόνο μετά από την τελική απόφαση του ΣτΕ. «Αυτό δεν μπορεί να νομοθετηθεί», σχολίασε.

«Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς»

Επίσης ο υπουργός Επικρατείας, επανέλαβε ότι εάν ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός, γίνεται επιστροφή στην παλαιότερη κατάσταση:

«Εάν ο διαγωνισμός ακυρωθεί, εάν το δημόσιο αναγκαστεί να επιστρέψει τα χρήματα γυρίζουμε πίσω στο παλιό καθεστώς. Η ανάγκη για συγκρότηση ΕΣΡ ήταν είναι και θα είναι εκεί και θα την υπηρετούμε συστηματικά. Εγώ τι μπορώ να κάνω εάν ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός;  Εάν μου αφαιρεθεί η αρμοδιότητα από το ΣτΕ τι μπορώ να κάνω; Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση».

«Να το ξανασκεφτεί η ΝΔ για το ΕΣΡ» 

«Η ΝΔ θα πρέπει το ξανασκεφτεί για το ΕΣΡ», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας. 

Όπως υποστήριξε ο κ. Παππάς, η κυβέρνηση έχει σταθερή προσήλωση στην ανάγκη συγκρότησης του ΕΣΡ. «Αρμοδιότητα της Βουλής να συγκροτήσει το Συμβούλιο, ο πρόεδρος είχε κάνει τρεις προσπάθειες και ποτέ δεν συγκροτήθηκε. Με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ προχωρήσαμε στη διαγωνιστική διαδικασία. Δυστυχώς για τατηλεοπτικά μας πράγματα η ΝΔ δεν συναίνεσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ» είπε και συνέχισε:

Μου ήταν πολύ δύσκολο να διεξάγω το διαγωνισμό. Έχουμε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω της διαδικασίας. Γιατί συμμετείχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Έπρεπε να τηρήσουμε το νόμο και να πάμε το ΕΣΡ σε μόνιμη συγκρότηση και να παύσουμε τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει.