ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δομικός ανασχηματισμός προ των πυλών: Όλα τα ονόματα – Ποιες οι πιθανές ημερομηνίες

«Πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, την προηγούμενη εβδομάδα, στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο σκέλος κλείνει και επίσημα την Κυριακή, όπου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες στο κόμμα, οπότε από την Κυριακή το απόγευμα, όλα τα ενδεχόμενα για το δεύτερο σκέλος είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία στελέχη του κόμματος εισηγούνται στον πρωθυπουργό, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, να προσχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα ονόματα που… παίζουν

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να διατηρήσει τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα αλλά παράλληλα δείξει και την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση του, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να μην πειράξει το οικονομικό επιτελείο. Έτσι εκτός απροόπτου η διατήρηση του επικεφαλής των «53» Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, διαφαίνεται σίγουρη. Καθώς εκτός από το θετικό πρόσημο στη διαχείριση των διαπραγματεύσεων, πρέπει να τηρηθούν και οι εσωκομματικές ισορροπίες της Κουμουνδούρου. Οι αναπληρωτές υπουργοί κκ Αλεξιάδης και Χουλιαράκης κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν στη θέση τους ώστε να μην διαταραχθεί η σχέση με τους δανειστές.

Προβληματισμός επικρατεί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος πήρε πάνω του το «σκληρό» νέο ασφαλιστικό και έχει φθαρεί. Όμως οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, είναι σε εξέλιξη και οι δανειστές, δεν θα θέλουν, άλλον συνομιλητή, πριν ολοκληρωθούν.

Ένα από τα ονόματα που φαίνεται ότι είτε μετακινούνται, είτε βγαίνουν εκτός, είναι αυτό του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Τα καθυστερημένα αντανακλαστικά στα εθνικά θέματα έχουν αναγκάσει τον πρωθυπουργό να βάλει ένα ερωτηματικό δίπλα από το όνομα του. Ο Νίκος Φίλης, φαίνεται από τους πρώτους που θα αλλάξει χαρτοφυλάκιο. Οι τριγμοί που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για την Εκκλησία, κλυδωνίζουν ακόμα την κυβέρνηση.

Τέλος, στους βουλευτές που αναμένεται να αξιοποιηθούν πιθανότατα στο νέο κυβερνητικό σχήμα βρίσκονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σωκράτης Φάμελλος, ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και προερχόμενος από τους «53», Μάκης Μπαλαούρας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επιθυμεί να εντάξει στο υπουργικό συμβούλιο πρόσωπα που δίνουν μάχη στα τηλεοπτικά κανάλια υπερασπιζόμενα το κυβερνητικό έργο. 

Οι «ύποπτες» ημερομηνίες

Ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού πληροφορίες τον τοποθετούν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας την Κυριακή, υπάρχουν δύο ημέρες «ύποπτες» για ανακοινώσεις:  Δευτέρα 24/10 και  Τρίτη 25/10. Και τούτο διότι την Τετάρτη 26/10 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος – που θα ορκίσει τους νέους υπουργούς -αναχωρεί για την Θεσσαλονίκη όπου θα παραβρεθεί στους εορτασμούς για τον πολιούχο της πόλης και την παρέλαση της εθνικής επετείου. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι έτοιμος ως την Τρίτη 25/10, τότε ο ανασχηματισμός θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότητα.