ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Τρία πράγματα που θα έκανε το ΠΑΣΟΚ αν αναλάμβανε τώρα τη διακυβέρνηση

Σήμερα είναι καθαρό ότι χωρίς ουσιαστική μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους η χώρα δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την οικονομική ασφυξία. Τα παραπάνω τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης, ερωτηθείσα εάν “πράγματι είναι αυτό το μείζον πρόβλημά μας;”

 

 

 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι ”ο λαός μας σήμερα έχει ανάγκη από μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση που προϋποθέτει ενότητα και συνεννόηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων”. Εκτιμά ότι “η Ελλάδα μπορεί”, αλλά μέσα από την “ αλλαγή των συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης”

Ερωτηθείσα σχετικά, παραθέτει τρεις κινήσεις στις οποίες θα προχωρούσε εάν αναλάμβανε το ΠΑΣΟΚ τώρα τη διακυβέρνηση:

Πρώτον, αναδιάρθρωση, απομείωση του χρέους και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, βελτίωση των όρων της συμφωνίας με τους εταίρους μας.

Δεύτερον, επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία και

Τρίτον ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει σε αναπτυξιακό σοκ.

Η κ. Γεννηματά αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό θεωρεί ότι “βρίσκεται πάντα πίσω από τις εξελίξεις. Χωρίς συνεκτικό σχέδιο και σαφείς στόχους”, Προσθέτει ότι στην αρχή όλα έγιναν στο όνομα των ανοικτών συνόρων και της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με αποτέλεσμα η χώρα να μετατραπεί σε χώρα transit χωρίς να εφαρμόζεται η εθνική νομοθεσία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Τώρα, συμπληρώνει, πρέπει να επανακτηθεί η διεθνής μας αξιοπιστία και να προχωρήσει τάχιστα η αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε να επιμεριστεί δίκαια το βάρος της διαχείρισης σε όλους. “Έχουμε διεκδικήσει και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την ΕΕ ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα νησιά μας”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν της ζητήθηκε να χαρακτηρίσει τον κ. Τσίπρα δήλωσε ότι δεν τον εμπιστεύεται και ότι τον θεωρεί “λαϊκιστή” ενώ για τον κ. Βαρουφάκη ότι διακατέχεται από “πολιτικό ναρκισσισμό” και ότι “επί 6 μήνες έπαιζε μια ολόκληρη χώρα και μια ολόκληρη κοινωνία στα ζάρια για να τον ικανοποιήσει”.

Σχολιάζοντας την μη προώθηση του ζητήματος της ψήφου των ομογενών από την κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά, εκτιμά ότι “φοβήθηκε, τη μεγάλη δύναμη της Ομογένειας” και ότι ακόμη, χρησιμοποίησε την απλή αναλογική για “μια μάχη εντυπώσεων.” 'Ενα σημαντικό ζήτημα, ανέφερε, όπως το εκλογικό σύστημα που θα μπορούσε να ενώσει, τελικά δίχασε τον πολιτικό κόσμο, παρά τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε, ” μέχρι και την τελευταία στιγμή”.

Ερωτηθείσα εαν το ΠΑΣΟΚ συνεργαζόταν με το ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιά βάση, η κ. Γεννημάτα, δήλωσε ότι “ Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή και συνεννόηση” . Προσθεσε ότι δεν πρόκειται “να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός” και ότι “διαμορφώνουμε έναν αυτόνομο πόλο και επιδιώκουμε να γίνει η προοδευτική παράταξη ξανά δυνατή”. Για το εγχείρημα της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ – Ποταμιου, αποποιήθηκε των ευθυνών για την αποτυχία του, λέγοντας ότι η προσπάθεια αυτή προχωρεί και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη “είμαστε ανοιχτοί σε όσους αποδέχονται το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο του χώρου”.

Κλείνοντας έστειλε στους ομογενείς “μήνυμα αισιοδοξίας για καλύτερο μέλλον” λέγοντας “θα τα καταφέρουμε, με σκληρή δουλειά και εθνική ενότητα” και εκδήλωσε την προτίμηση της στο πρόσωπο της Χ. Κλίντον για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ