ΔΙΕΘΝΗ

Πουλούσε σπιτικό φαγητό μέσω Facebook και τώρα κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης

Η ιστορία της Μαρίζα Ρουέλας έχει γίνει viral αφότου μίλησε για το πώς έγινε στόχος της αστυνομίας εξαιτίας της συμμετοχής της σε μια ομάδα του Facebook, της οποίας τα μέλη μοιράζονται συνταγές, οργανώνουν κληρώσεις με φαγητό και πωλούν διάφορα πιάτα.
 

 

Οι κατηγορίες για την «λειτουργία μιας εγκατάστασης τροφίμων χωρίς τη νόμιμη άδεια» και η «συμμετοχή σε εταιρεία χωρίς την άδεια για πώληση» έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις της αστυνομία της Καλιφόρνια με τους πολίτες να αναρωτιούνται για το πόσο οι υπηρεσίες επιβολής νόμου χρησιμοποιούν τα social media για επιτήρηση.

«Είναι απίστευτο» δήλωσε η 37χρονη Ρουέλας στην Guardian. «Θα μπορούσαν να ασχολούνται με πραγματικούς εγκληματίες και εμπόρους ναρκωτικών. Είναι τρελό το γεγονός πως κάθονται σε ένα γραφείο, μπροστά σε έναν υπολογιστή και παραγγέλνουν φαγητό».

Οι εισαγγελείς προσέφεραν μία συμφωνία στην Ρουέλας, σύμφωνα με την οποία αν δηλώσει ένοχη, θα χρειαστεί να εκτελέσει 80 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Η μητέρα των 6, που είπε πρώτη φορά την ιστορία της στον τοπικό σταθμό Fox40, αρνήθηκε να δεχτεί τη συμφωνία και τώρα περιμένει την δίκη.

Η μητέρα είπε ότι βοηθούσε τη λειτουργία της ομάδας «209 Food Spot» στο facebook, που ονομάστηκε έτσι από τον ταχυδρομικό κωδικό της πόλης της.

Τον Δεκέμβριο κάποιος επικοινώνησε μαζί της, ζητώντας σεβίτσε. Όπως αποδείχθηκε ήταν ο μυστικός πράκτορας Σαν Χοακίν, που ήταν το δόλωμα για λογαριασμό του γραφείου του εισαγγελέα.

Αυτή και άλλη πέντε χρήστες της σελίδας αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πλημμέλημα, αλλά μόνο η Ρουέλας δεν δέχτηκε τη συμφωνία με τον εισαγγελέα.