ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα (ΦΩΤΟ- BINTEO)

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Στις 10.40 το Air Force One προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Εκεί τον υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. 

 

"Είστε ο πιο αγαπητός πρόεδρος των ΗΠΑ που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Σας καλωσορίζω εκ μέρους του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις παρεμβάσεις που κάνατε στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η πατρίδα μας. Η επίσκεψή σας είναι το μήνυμα για την αρχή της εξόδου της χώρας μας από την κρίση", είπε προς τον Μπαράκ Ομπάμα ο Πάνος Καμμένος.

"Σας ευχαριστώ πολύ, έχω επιλέξει την Ελλάδα στο τελευταίο ταξίδι μου για να στείλω από την χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα", απάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στη λιμουζίνα του, το περίφημο «Beast», η οποία θα τον μεταφέρει στο ξενοδοχείο που θα καταλύσει.

O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου συνοδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο, ένδειξη ότι το ζήτημα του χρέους θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Είναι ο 4ος επικεφαλής του αμερικανικού Κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα. Τελευταίος ο Μπιλ Κλίντον το 1999. 

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ ήδη η αυτοκινητοπομπή του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται καθοδόν προς το ξενοδοχείο όπου θα ξεκουραστεί για λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

 

Αναλυτικότερα: 

Με την αποβίβαση, λίγο πριν από τις 11, του Μπαράκ Ομπάμα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος άρχισε και επίσημα η ιστορική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατέβηκε εύχαρης και χαμογελαστός από το προεδρικό αεροσκάφος. Τον υποδέχτηκε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και είχαν μία σύντομη συνομιλία σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Την ίδια ώρα από την έξοδο στο ουραίο τμήμα του αεροσκάφους αποβιβαζόταν το προσωπικό που συνοδεύει τον αμερικανό πρόεδρο.

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ το κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για την υποδοχή του προέδρου Ομπάμα σχημάτιζε στην άκρη μία μικρή γωνία, επειδή το προεδρικό αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε τελικά ένα μέτρο πιο πέρα απο το σημείο που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ο πρόεδρος Ομπάμα παρέμεινε για λίγο στη πίστα του αεροδρομίου, συνομιλώντας με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αξιωματούχους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Ομπάμα, αφού πρώτα χαιρέτησε χαμογελαστός τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν από απόσταση, επιβιβάστηκε στη προεδρική, μαύρη, λιμουζίνα, την επωνομαζόμενη και «κτήνος» λόγω της βαριάς θωράκισης που φέρει. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο τέτοιου τύπου αυτοκίνητα στη συνοδεία του προέδρου, ώστε να μην μπορεί να γίνεται αντιληπτό σε ποιο επιβαίνει ο πρόεδρος κατά τις μετακινήσεις του.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στο έδαφος και στον αέρα. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο λίγο πριν από την έλευση και κατά την αποχώρηση της προεδρικής αυτοκινητοπομπής ήταν κλειστή. Σε όλο τον χώρο του αεροδρομίου την κύρια ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας την είχαν Αμερικανοί και υπήρχαν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την άφιξη του αμερικανού προέδρου πέρασαν τουλάχιστον από τρεις διαφορετικούς ελέγχους για να φθάσουν στον χώρο όπου είχε προβλεφθεί.

Στην έξοδο του αεροδρομίου και στη διαδρομή μέχρι την αρχή της Αττικής Οδού στις δύο πλευρές του δρόμου υπήρχαν παρατεταγμένοι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κυκλοφορία από το αεροδρόμιο προς την Αττική Οδό είχε διακοπεί για αρκετή ώρα, ενώ στη συνέχεια έκλεισε για λίγο και η οδός Βάρης – Κορωπίου.

πηγή βίντεο: enikos