ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως στις ομαδικές απολύσεις από το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας άνοιξε «πόρτα» για τις ομαδικές απολύσεις στην Τρόικα, καθώς το προσχέδιο της συμφωνίας, που θα συζητηθεί το σαββατοκύριακο, έχει αναφορά σε άρση διοικητικών φραγμών επί αιτημάτων για απολύσεις που είναι πάνω από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η γραμμή που υποστηρίζει πλέον η Εφη Αχτσιόγλου είναι να υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων», ώστε να μην εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι εργαζόμενοι, αλλά να έχουν έστω και ένα υποτυπώδες πλέγμα προστασίας, όπως καταβολή δεδουλευμένων, το δικαίωμα αποζημίωσης ή ακόμη και της προτίμησής τους σε επαναπρόσληψη, με εγγυήσεις που θα υποχρεώνονται να παράσχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις.

Αυτή η προέγκριση δεν θα έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εμπλοκή του κράτους ή του υπουργείου Εργασίας. Με απλά λόγια στο νέο καθεστώς απολύσεων, πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος ή αυτών που θα αποφασιστούν με το νέο εργασιακό νόμο, το υπουργικό βέτο που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις μαζικές απολύσεις καταργείται οριστικά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο προέλεγχος των απολύσεων θα γίνεται από ανεξάρτητο όργανο (ενδεχομένως από τον Οργανισμό Διαιτησίας – ΟΜΕΔ ή άλλη επιτροπή), όπως συνηθίζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αν οι απολύσεις θα απαγορεύονται αν δεν τηρούνται κάποιες από τις εγγυήσεις που θα πρέπει να τις συνοδεύουν (και δεν υπάρχουν σήμερα) θα φανεί από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο τραπέζι είναι και η αύξηση των ορίων των νόμιμων απολύσεων. Τα όρια σήμερα είναι μέχρι 6 εργαζόμενοι το μήνα σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα και 5% και έως 30 άτομα κάθε μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα και πάνω. Για επιχειρήσεις με προσωπικά έως 20 άτομα οι απολύσεις είναι ελεύθερες.