ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» Μοσχοβισί για νέα μέτρα – «Θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα»

Υπέρ της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα τάχθηκε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν νέα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο νέων μέτρων ο κ. Μοσκοβισί στην απάντησή του το άφησε… ορθάνοιχτο, λέγοντας ταυτόχρονα πως οι Θεσμοί εργάζονται μαζί παρά τις διαφωνίες τους:

Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους Θεσμούς.

Οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ακόμη πως «οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Νωρίτερα σε δήλωσή του εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και τοποθετούμενος επί του ενδεχόμενου  αξιολόγηση να χωριστεί σε δύο μέρη, εξαιτίας του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει να φτάσουμε σε Staff Level Agreement μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ώστε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια συνολική συμφωνία. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται, σημειώνεται πρόοδος, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και είναι απολύτως εφικτό, και αυτό είναι που θέλει η Κομισιόν», είπε.

Οι προειδοποιήσεις Τσακαλώτου

Αξίζει να σημειωθεί πως εμμέσως παραδέχτηκε τις συζητήσεις για νέα μέτρα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε ο συμβιβασμός του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της Ευρώπης να είναι στις δικές μας πλάτες. Δεν είναι ούτε τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο, έχοντας νομοθετήσει και πράγματα που τα θεωρούσαμε παράλογα ή αντικειμενικά. Αλώστε, τόσο εμείς όσο και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, θεωρούμε ότι το στόχο του 3,5% τον φτάνουμε και χωρίς νέα μέτρα. 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα» επεσήμανε. «Λέει το ΔΝΤ ότι αυτή είναι και η δική του ανάλυση, διότι δημιουργεί ύφεση και λιτότητα. Αλλά το ΔΝΤ λέει και ότι εάν οι Έλληνες συμφωνήσουν για υψηλά πλεονάσματα, θα τους αναγκάσουμε για περισσότερα μέτρα. Αυτή τη θέση, ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη δεν θα τη θεωρούσε θαρραλέα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιστέκονται σε μέτρα για το χρέος, τα βάζουν με μια χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έρχονται εκλογές

Μοσκοβισί: Ελπίζω σε συμβιβασμό για συμφωνία «πακέτο» – Εστιάστε στις μεταρρυθμίσεις

Παρουσία «έκπληξη» στη συνάντηση Τσακαλώτου – Μοσκοβισί