ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξτρατζήδες: Η νέα… εργατική φυλή της Ελλάδας

Σε εύκολα θύματα μετατρέπονται οι εργαζόμενοι σε μία αγορά εργασίας που είναι απορυθμισμένη.

 

Με την απειλή της ανεργίας στο δυσθεώρητο 23% σχεδόν όλα επιτρέπονται: υπάλληλοι που καλύπτουν πάγιες ανάγκες προσλαμβάνονται το πρωί κι απολύονται το βράδυ, άλλοι βρίσκουν δουλειά σε καταστήματα και επειδή μένουν μακριά και αναγκάζονται να εργάζονται και στο κενό τους ή πολλοί συναινούν με το ζόρι σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης και ακόμη περισσότεροι πιάνουν δουλειά και σχολάνε εκτός ωραρίου.

Όλα αυτά χωρίς να λογαριάζονται η «μαύρη» ή ατελώς δηλωμένη εργασία και οι στρατιές των απλήρωτων, που ξεπερνούν πια το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ. «Εντατικοποιούν την εργασία μέχρις εξαντλήσεως για να αποφύγουν τις προσλήψεις και να κρατούν το εργατικό κόστος χαμηλά» εξηγούν συνδικαλιστές.

Κάπως έτσι, οι… «εξτρατζήδες» τείνουν να γίνουν η νέα εργασιακή φυλή της Ελλάδας!

Ειδικότερα, πρόκειται για εργαζόμενους της μίας ημέρας που απασχολούνται όλη τη σεζόν σε καταστήματα διασκέδασης, ξενοδοχεία, εστιατόρια. Προσλαμβάνονται το πρωί κι απολύονται το βράδυ ή με συμβάσεις διαλείπουσας εργασίας και συνήθως «φαίνονται» για λίγες μέρες την εβδομάδα. Είναι -οι λεγόμενοι- εργαζόμενοι σε… αναμονή.

Ονομάζονται «εξτρατζήδες» στην «πιάτσα», επειδή περιμένουν πάνω από ένα τηλέφωνο για το μεροκάματο και είναι μια ζωή στην αβεβαιότητα. Δεν δικαιούνται αποζημίωση και από δώρα μόνον ότι τους αναλογεί…

«Είναι μονίμως εκτεθειμένοι σε καθεστώς επισφάλειας» διευκρινίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού, Παναγιώτης Προύντζος.

Συχνό φαινόμενο είναι, παράλληλα, και η διακεκομμένη εργασία.

Σε πολυκαταστήματα και μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται συνήθως –αλλά όχι μόνο– πέριξ των μεγαλουπόλεων προσλαμβάνονται συχνά υπάλληλοι που μένουν σε μακρινή περιοχή. Απασχολούνται επίσημα με σπαστά 4ωρα, για παράδειγμα 12.00-14.00 και 17.00-19.00.

Στο ενδιάμεσο μένουν αναγκαστικά στο κατάστημα επειδή δεν συμφέρει να επιστρέψουν σπίτι (π.χ. λόγω βενζίνης, δεν προλαβαίνουν κ.λπ.). Ετσι ο εργοδότης κερδίζει ώρες δουλειάς που δεν πληρώνονται…

«Εχουμε καταγγελίες για περισσότερα από 100 καταστήματα σε όλη τη χώρα» διευκρινίζει ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Πηγή : Έθνος