ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό παραλήρημα: Η Ελλάδα κατέλαβε 18 βραχονησίδες, θα τις πάρουμε πίσω;

Συνεχίζεται το τoυρκικό παραλήρημα με τον ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης να παίρνει… την σκυτάλη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

 

Μετά τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου πως η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στη σημαία της τον χάρτη ολόκληρου του νησιού, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε ομιλία του εξαπολύει πυρά κατά του Ερντογάν γιατί δεν επεμβαίνει, όπως είπε, για να πάρει από την Ελλάδα 18 βραχονησίδες οι οποίες είναι τουρκικές!

Ο επικεφαλής του κόμματος CHP επανήλθε στο θέμα των βραχονησίδων στο Αιγαίο υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά – όπως είχε κάνει και στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν ο Ερντογάν είχε αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάνης – ότι 18 μικρά νησιά είναι υπό ελληνική κατοχή, Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναρωτήθηκε, στην ομιλία στους βουλευτές του κόμματός του, «θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;». «Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε (σ.σ. η τουρκική κυβέρνηση). Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;» αναρωτήθηκε ο Κεμάλ Κιλιστντάρογλου.

Ο κ. Ερντογάν επιδόθηκε σε ένα ακόμη προκλητικό «παραλήρημα», εξαπολύοντας βολές και απειλές προς την Κύπρο, προειδοποιώντας ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» θα καταλάβουν ότι στο Βορρά του νησιού υπάρχει μία τουρκική δημοκρατία. Οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν έντονη ανησυχία καθώς έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της άποψης του συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος πρότεινε προσάρτηση των κατεχομένων. Ο κ. Ερντογάν προχώρησε ακόμη στην αμφισβήτηση της σημαία της Κύπρου, με την οποία η Λευκωσία λαμβάνει μέρος στις συνόδους της ΕΕ και παρομοίασε την Ελλάδα και την Κύπρο με πεινασμένα κοτόπουλα που νομίζουν ότι βρίσκονται στην αποθήκη με το στάρι.