ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα «λευκά» πολλές περιοχές της χώρας- Πού χρειάζονται αλυσίδες

Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη βόρεια Ελλάδα, όπου σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στα λευκά έχουν ντυθεί ορεινές περιοχές και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τον υδράργυρο να έχει υποχωρήσει κάτω από το μηδέν.

 

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες στην Κεντρική Μακεδονία

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει σε περιοχές πέριξ της πόλης. Νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι στιγμής να καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη.

Κανονικά λειτουργεί από το πρωί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όπου, από χθες το απόγευμα έως το βράδυ, είχαν ακυρωθεί πολλές πτήσεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες επιβάτες.

Λόγω της κακοκαιρίας κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Χορτιάτη, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, όπως επίσης στο Φίλυρο, ενώ στο δήμο Ωραιοκάστρου δεν θα λειτουργήσουν το 1ο και 2ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Το ίδιο ισχύει για τον βρεφονηπιακό σταθμό Μελισσοχωρίου.

Χιονόπτωση σημειώνεται στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον υδράργυρο να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιες τιμές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κιλκίς.

Συνθήκες παγετού στη Δυτική Μακεδονία

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων παρατηρούνται και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που φτάνουν τους -5 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εγνατία Οδό λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ισχυρών ανέμων συνιστάται στους οδηγούς να διατηρούν χαμηλές ταχύτητες στα οχηματά τους.

Λόγω της κακοκαιρίας τα σχολεία στο δήμο Φλώρινας θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί. Την ίδια στιγμή στο δήμο Πρεσπών και στο Δήμο Αμυνταίου τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 9.15 το πρωί.

Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης τα μαθήματα στα σχολεία της πόλης θα ξεκινήσουν στις 9.15 το πρωί ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στον δήμο Σερβίων Βελβεντού, ενώ τα σχολεία στο δήμο Εορδαίας θα λειτουργήσουν κανονικά. Επίσης στον δήμο Βοΐου τα σχολεία θα λειτουργήσουν με μια ώρα καθυστέρηση.

Στο δήμο Καστοριάς τα μαθήματα θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση ενώ στο δήμο Άργους Ορεστικού τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. 

Στο δήμο Γρεβενών όλες οι σχολικές μονάδες θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση.

Κάτω από το μηδέν ο υδράργυρος στα ορεινά της Ηπείρου

Από τη νύχτα χιονίζει στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, ενώ ο υδράργυρος έχει υποχωρήσει κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές. Συγκεκριμένα, σε χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και στο Μέτσοβο το χιόνι φτάνει στους δέκα πόντους, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0 βαθμούς.

Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου, ενώ ισχυροί άνεμοι πνέουν στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια που κάνουν τα καραβάκια για το Νησί στη λίμνη Παμβώτιδα.

Χιονοπτώσεις και στα ορεινά της Θεσσαλίας

Μέχρι και πάνω από μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού, σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων, ενώ ακόμη και σε υψόμετρο 500 μέτρων συνεχίζεται η χιονόπτωση με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 25 εκατοστά. 

Στα λευκά ντύθηκε και η Καλαμπάκα. Στην πόλη της Καλαμπάκας όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν κανονικά, ενώ δεν λειτουργούν τα σχολεία Χρυσομηλιάς, Ελαφίου, Παναγίας, Αγιοφύλλου, Αμπελίων, καθώς και για το γυμνάσιο Αμπελίων.

Στο νομό Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει στα 10-15 εκατοστά ενώ στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου στην Αργιθέα το ύψος του χιονιού φτάνει στα 40 εκατοστά. Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό Καρδίτσας είναι ανοικτό.

Η εικόνα στη Στερεά Ελλάδα

Χιόνια έπεσαν και στον ορεινό όγκο της Φθιώτιδας, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται πάντως χωρίς προβλήματα. Tα εκχιονιστικά μηχανήματα, τόσο στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Δομοκού όσο και στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Καρπενησίου και Λαμίας-Άμφισσας εργάζονταν όλη τη νύχτα για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς μετά από τις πρόσκαιρες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν τη διάρκεια της νύχτας.

Στην περιοχή του Δομοκού, το χιόνι έχει φτάσει τους 10 πόντους και νωρίς το πρωί δυσκόλεψε την πρόσβαση λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων της περιοχής του Δομοκού έμειναν σήμερα κλειστά.

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στη Φωκίδα παρά τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στον ορεινό όγκο, ενώ στην Ευρυτανία, όπου οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα αντιμετώπισαν τα όποια προβλήματα σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.

πηγές: naftemporiki, ΑΜΠΕ