ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας προτείνει η Κομισιόν

Την πρότασή της για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου 'Αμυνας, αλλά και την κινητοποίηση επιπλέον εργαλείων που θα αυξήσουν τις δυνατότητες κοινής άμυνας μέσα από κοινές επενδύσεις και την ενδυνάμωση της έρευνας και της βιομηχανίας σε αυτόν τον τομέα παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μια συγκυρία που το Brexit και η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ευνοούν μια πιο στενή αμυντική συνεργασία στόχος της εν λόγω πρότασης είναι να ωθήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επενδύσουν από κοινού στην ανάπτυξη τεχνολογιών και εξοπλισμού στρατηγικής σημασίας.

 

 

 

«Αν η Ευρώπη δεν φροντίσει μόνη της την ασφάλειά της, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας. Μια ισχυρή, ανταγωνιστική και καινοτόμος αμυντική βιομηχανική βάση είναι αυτό που θα μας δώσει στρατηγική αυτονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε ήδη από την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, τον Σεπτέμβριο, επισημάνει τη σημασία μιας «δυνατής» Ευρώπης που μπορεί «να υπερασπιστεί και να προστατέψει τους πολίτες της εντός και εκτός συνόρων».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη σημερινή παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής δήλωσε πως «το επίπεδο φιλοδοξίας» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής άμυνας είναι «πιο ευρύ από ποτέ», ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και 'Αμυνας της ΕΕ ως προς τις βασικές κατευθύνσεις για μια βαθύτερη συνεργασία για την ασφάλεια.

Στο πλαίσιο ενός γενικότερου Σχεδίου δράσης για την 'Αμυνα η Επιτροπή ζητά σημέρα από τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας το οποίο θα χρηματοδοτεί την κοινή έρευνα σε καινοτόμες τεχνολογίες άμυνας, θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις της ΕΕ που το ενισχύουν να δανείζονται κεφάλαια για κοινά προγράμματα άμυνας και θα διευκολύνει την από κοινού αγορά εξοπλισμού όπως ελικόπτερα ή μη επανδρωμένα αεροπλάνα (drones). Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, «εάν τα κράτη-μέλη συνεργαστούν, μπορεί να μαζευτεί ένα ποσό μέχρι 5 δισ. για κοινές επενδύσεις και αγορά εξοπλισμού».

Σε ό,τι αφορά την έρευνα, το Ταμείο, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα μπορούσε να ξεκινήσει από μια μικρή κλίμακα προϋπολογισμου το 2017 (25 εκατ.) και να φτάσει σε ένα σύνολο 90 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ μετά το 2020, η Επιτροπή προτείνει το ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα άμυνας να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον η Επιτροπή, με χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, δηλώνει πως θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα άμυνας, προωθώντας επίσης τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων. Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί στο άμεσο μέλλον σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.