ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύσκολο να κλείσει η αξιολόγηση τη Δευτέρα δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους είναι ρεαλιστικός στόχος, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ωστόσο θα είναι δύσκολο να κλείσει στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων, στην ουσία των Γερμανών και του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων, δηλαδή και του ΔΝΤ κάτι που φαίνεται πως δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα εξαιτίας των διαφωνιών σε σχέση με τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Σε σχέση με το σκέλος των διαπραγματεύσεων που αφορά τους θεσμούς και την κυβέρνηση, ο αξιωματούχος προέβλεψε ότι για τα εργασιακά δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικό, που σημαίνει ότι το θέμα θα πάει τη Δευτέρα στους υπουργούς Οικονομικών. Στο δημοσιονομικό, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μικρή, ανέφερε, και αφορά ένα κενό το 2018.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης διαπιστώνει ότι έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις των θεσμών με την Ελλάδα, τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά και πως είναι αισιόδοξος για συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Από εκεί και πέρα είπε ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί η δεύτερη αξιολόγηση και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν θα συζητηθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, γιατί θα πρέπει πρώτα να κοστολογηθεί η επίπτωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος.

Πρόβλημα μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ υπάρχει σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, όπου ο διεθνής οργανισμός ζητάει να μειωθεί κάτω του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Οι Ευρωπαίοι παραμένουν προς το παρόν στη θέση τους για πλεονάσματα 3,5% για περισσότερα από 2 χρόνια μετά το 2018.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup μέσα στο Δεκέμβριο για επίτευξη συνολικής συμφωνίας, είπε ότι έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ευέλικτοι σε έκτακτες συνεδριάσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Πηγή: naftemporiki.gr