ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στο Κοινοβούλιο για την Κούβα

Αντιπαράθεση για την Κούβα υπήρξε στη Βουλή ανάμεσα στα κόμματα με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αβάνα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Για αντικομμουνισμό που ξεπέρασε και τη Χρυσή Αυγή κατηγόρησε τη Ν.Δ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος σχολίασε για ΣΥΡΙΖΑ και Κούβα με τη φράση: «καμία σχέση!».

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης είχε ευχηθεί «η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τέτοιου είδους καθεστώτα, που μόνον μαύρες σελίδες είχαν στην πολιτική ιστορία των λαών τους» και εκτίμησε ότι «η παρουσία του πρωθυπουργού στην κηδεία του ηγέτη αυτού του καθεστώτος μόνο τιμή δεν περιποιεί στη χώρα μας».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη επέκρινε τους βουλευτές της Ν.Δ. ότι «λοιδόρησαν τον Φιντέλ Κάστρο ως δικτάτορα και λαϊκιστή». «Για εσάς λαϊκιστής είναι οποιοσδήποτε θέτει φραγμό στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και οποιοσδήποτε θέτει αναχώματα σε ό,τι ευτελίζει την ανθρώπινή αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμενος την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος, προσπαθώντας να περισώσει ό,τι απέμεινε», είπε η Φ. Βάκη και πρόσθεσε: «λαϊκιστής ο Φιντέλ Κάστρο, αλλά αντιλαϊκιστής ο Φιγιόν με τον οποίο δηλώνετε σύμμαχοι και που αξιώνει την απόλυση μισού εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων, ζητά περικοπές επιδομάτων, ο Φιγιόν που ανατριχιάζει στην πολυπολιτισμικότητα και θέλει ένα καθαρό γαλλικό έθνος Γάλλων καθολικών».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα ανέφερε πως σε επίσκεψή της στην Κούβα επί Κάστρο «ρώτησα μια κοπέλα σε ένα καφέ: «Τι έχετε να μου πείτε για τον Κάστρο;». Η απάντησή της ήταν: «Αξιοπρέπεια». Δεν μου μίλησε ούτε για τη φτώχεια τους ούτε για τίποτε άλλο, αλλά για την αξιοπρέπεια».

«Αξιοπρέπεια δεν είναι να ζεις με ένα μέσο μηνιαίο μισθό 21 δολάρια. Αξιοπρέπεια δεν είναι να βρίσκεσαι στην εκατοστή εξηκοστή πρώτη θέση από τις εκατόν ογδόντα χώρες για την ελευθερία του τύπου. Αξιοπρέπεια δεν είναι να ζεις σε ένα καθεστώς όπου επί 60 χρόνια δεν γίνονται δημοκρατικές εκλογές», της απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κεφαλογιάννης υποστηρίζοντας ότι «ένα καθεστώς που δεν διενεργεί εκλογές επί 60 χρόνια δεν μπορεί να νοείται ως δημοκρατία».

Στο ίδιο κλίμα η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή είπε ότι ο Πρωθυπουργός  «πήγε να κάνει πράξη τα παιδικά και εφηβικά όνειρά του» και πρόσθεσε: «κυνηγά τους ανεμόμυλους του νεοφιλελευθερισμού στη μακρινή Κούβα και φαντάζεται τον εαυτό του κομαντάντε. Ελπίζω να ξυπνήσει γρήγορα από τα παιδικά όνειρα, πριν η χώρα ξαναζήσει νέους εφιάλτες».

«Ο πρωθυπουργός πουλάει αριστεροσύνη από την μακρινή Κούβα και πριν λίγο, όπως διαβάζουμε, από την Plaza de la Revolucion, έλεγε ότι αποτελεί παράδειγμα ο Κάστρο. Τι παράδειγμα; Ως οικονομικό μοντέλο; Παράδειγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

«Η Ν.Δ. ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Ορισμένοι ομιλητές, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ξεκινώντας, ξεπέρασαν σε αντικομμουνισμό ακόμη και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Πρωτόγονος αντικομμουνισμός!», διαμαρτυρήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και σε υψηλούς τόνους πρόσθεσε ότι «αυτό που τους έλκει ήταν το πρότερο καθεστώς της Κούβας, που αποτελούσε το πορνείο και το καζίνο της Καραϊβικής. Αυτή η εικόνα τους ελκύει». Η Ν.Δ. «έχει θράσος» και «συκοφαντεί τις κατακτήσεις όλων αυτών οι οποίοι ήθελαν ένα άλλο δρόμο», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος.