ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα τουρκική πρόκληση: Βάφτισαν την Κάσο, Coban και ζήτησαν ακύρωση ελληνικής άσκησης

Συνεχίζονται ακέθεκτες οι τουρκικές προκλήσεις, καθώς μετά την δήλωση Τσαβούσογλου για τα Ίμια, αυτή τη φορά η Άγκυρα να ζητά με ΝΟΤΑΜ την αποστρατικοποίηση της Κάσου, την οποία βαπτίζει… «Κομπάν» (Coban).

Η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του σχεδιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ προκλήσεων και αμφισβητήσεων από την Άγκυρα ξεκίνησε από τον Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Η επίμαχη τουρκική ΝΟΤΑΜ

Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για την ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 -και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου- αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.

Το κείμενο της ΝΟΤΑΜ αποτελεί μια ακόμη ένδειξη πως οι Τούρκοι έχουν εισέλθει σε έναν δρόμο, ο οποίος είναι επίφοβο και πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα κρίση με την Αθήνα.