ΔΙΕΘΝΗ

Σενάριο-σοκ για την αεροπορική τραγωδία: Ένα video game έριξε το αεροπλάνο;

Ένα νέο σενάριο-σοκ για την αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία που στοίχισε την ζωή σε 71 άτομα, έφερε στο φως τη «Daily Mail».

 

Μετά το συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο με τα τελευταία δραματικά λόγια του πιλότου ο οποίος απεγνωσμένα ειδοποιεί πως το αεροσκάφος δεν έχει καύσιμα, το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, αναφέρει πως ο λόγος που συνετρίβη το Lamia ήταν εξαιτίας ενός… video game, που καθυστέρησε τον ανεφοδιασμό του.

Όπως αποκαλύπτει η «Daily Mail», το αεροσκάφος είχε προγραμματίσει να σταματήσει για ανεφοδιασμό στην Cobija στα σύνορα μεταξύ Βραζιλίας και Βολιβίας.

Ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ, καθώς το αεροπλάνο καθυστέρησε 20 ολόκληρα λεπτά να απογειωθεί,εξαιτίας του χαμένου video game ενός ποδοσφαιριστή της Chapecoense το οποίο έψαχνε σύσσωμο το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Τα 20 αυτά λεπτά όπως φάνηκε ήταν καθοριστικά, μιας και όταν πλέον ήταν «στον αέρα», το αεροδρόμιο της Cobija (όπου θα γινόταν ο ανεφοδιασμός), έκλεινε μετά τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα εκείνη την ώρα να μην λειτουργεί.

Το αποτέλεσμα ήταν δυστυχώς αυτό που ξέρουμε όλοι: Μόλις 13 λεπτά πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μεντεγίν (που ήταν και ο τελικός προορισμός), έγινε η μοιραία διαπίστωση από τον πιλότο ότι τα καύσιμα… δεν επαρκούν.

Το αεροπλάνο τύπου BAE 146 Avro RJ85 πετούσε είκοσι λεπτά παραπάνω από το τετράωρο για το οποίο είχε επάρκεια καυσίμων.

Την αποκάλυψη για την καθυστέρηση λόγω του ηλεκτρονικού παιχνιδιού έκανε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο αμυντικός της Chapecoence, Ντέμερσον Κόστα ένας από τους επτά που δεν ταξίδεψαν με τη μοιραία πτήση.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο τελευταίο μήνυμα που αναρτήθηκε στο γκρουπ που είχαν οι ποδοσφαιριστές στο Whatsapp ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος έκανε πλάκα με το γεγονός ότι ένας παίχτης ζητούσε επίμονα να του βρουν το ηλεκτρονικό του παιχνίδι μέσα από την αποσκευή που είχε παραδώσει.

«Το τελευταίο μήνυμα που εστάλη ήταν από τον Τσίνιο που έκανε πλάκα για το γεγονός ότι ένας από τους παίχτες καθυστερούσε την αναχώρηση από τη Βολιβία γιατί είχε ξεχάσει να βγάλει από τη βαλίτσα ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι» δήλωσε ο Ντέμερσον Κόστα.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον πιλότο του αεροσκάφους να αποφασίσει ότι τα καύσιμα θα έφταναν μέχρι το αεροδρόμιο του Μεντεγίν.

Σημειώνεται ότι το μέγιστο βεληνεκές του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους είναι τα 1.600 ναυτικά μίλια, λίγα λιγότερα δηλαδή από όσο η απόσταση ανάμεσα στην πόλη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας, από όπου απογειώθηκε η μοιραία πτήση, μέχρι την πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας, τον τελικό, δηλαδή, προορισμό.

«Ο πιλότος πήρε την απόφαση αυτή. Πίστευε ότι τα καύσιμα θα φτάσουν» δήλωσε ο διευθυντής της LaMia Γκουστάβο Βάργκας. Αυτό φαίνεται που δεν υπολόγιζε ο Μίκι Κουιρόγκα ήταν ότι πάνω από το Μεντεγίν θα υποχρεωθεί να κάνει κύκλους καθώς προηγήθηκαν για προσγείωση άλλα αεροσκάφη.