ΔΙΕΘΝΗ

Στο 60% το ΟΧΙ στην Ιταλία: Κατέρρευσε ο Ρέντσι- Τρίζει η Ευρώπη

Διαστάσεις συντριβής του Ματέο Ρέντσι και της κυβέρνησής του προσλαμβάνει το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος με το ΟΧΙ να ξεπερνά του 60%. Ήδη o Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο θα παραιτηθεί από την θέση του. 

 Παράλληλα στις Βρυξέλλες έχει σημάνει συναγερμός με το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνόδου κορυφής να είναι ανοιχτό.

Πολλοί εκτιμούν ακόμη ότι το ΟΧΙ των Ιταλών θα επηρεάσει άμεσα  την Ελληνική υπόθεση για το χρέος στο σημερινό πολύ κρίσιμο Εurogroup. 

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI δίνει στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61%.

Οι εκτιμήσεις αυτές παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα για τον Ρέντσι από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.

Μεγάλη ήττα έδειχναν και τα πρώτα exit poll για το δημοψήφισμα καθώς το «όχι» φαίνεται να παίρνει ποσοστό πάνω από 54% έως και 58%. Το «ναι» παίρνει ποσοστό περί το 42% με 46%, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για μεγαλύτερη ήττα απ' ότι περίμεναν. Το exit poll «με μειωμένη πιθανότητα στατιστικού λάθους» και μεγαλύτερη επεξεργασία των στοιχείων της εταιρίας Ipr Marketing επιβεβαιώνει ότι το 56% με 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε «όχι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το 40% με 44% ότι επέλεξε το «ναι».

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, το «ναι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41 % μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος. Το «όχι» στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55% μέχρι το 59%. Πρόκειται για δημοσκοπική εταιρία που έχει δώσει εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν να είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης

Γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων παραπέμπουν σε σαφή ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός ενδεχομένως θα παραιτηθεί και η Ιταλία θα εισέλθει σε πολιτική κρίση

Οι αναλυτές μιλούν για νίκη της Δημοκρατίας καθώς η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Να παραιτηθεί "στα επόμενα λεπτά" κάλεσε τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, μετά τα exit polls που έδειξαν ότι ο Ρέντσι ηττήθηκε στο δημοψήφισμα επί της συνταγματικής αναθεώρησης. Και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

Ευρώ

Υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου, αντιδρώντας στην ανακοίνωση των exit polls για το ιταλικό δημοψήφισμα που έδειξαν ότι οι Ιταλοί "γύρισαν την πλάτη" στο κάλεσμα του Ματέο Ρέντσι για τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα. 

Ειδικότερα, το ευρώ υποχωρούσε στα 1,0580 δολ. κατά την ανακοίνωση των exit polls από τα 1.0625 δολ. νωρίτερα