ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαντάς: «Τέλος στα σενάρια των εκλογών»

«Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ορόσημο και όλα τα χαρακτηριστικά της δείχνουν ότι έχουμε πλέον μία βασική συμφωνία, που βάζει "φρένο" στα σενάρια των εκλογών», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

 

 

 

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" επισήμανε ότι: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό πρώτο βήμα, η εξέλιξη ήταν στα αναμενόμενα πλαίσια, δεν υπήρχε αρνητική εξέλιξη. Πρώτα απ’ όλα σε τεχνικό επίπεδο έχουμε θετική εξέλιξη».

Ο κ.Μαντάς διευκρίνισε πως το Eurogroup είχε δύο σκέλη στο πρωινό μέρος εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί για το 2017, που έχει τα συγκεκριμένα μεγέθη.

Το δεύτερο στοιχείο της χθεσινής απόφασης, υπογράμμισε ο κ. Μαντάς, «αποτελούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, ο χρόνος της εφαρμογής τους που θα ξεκινήσουν από αύριο να τω πω έτσι έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα μέχρι το 2060. Ένα από τα θετικά στοιχεία της χθεσινής απόφασης είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων στα 32,5 χρόνια από 28 και κάτι που ήταν μέχρι σήμερα, το δεύτερο είναι η σταθεροποίηση των επιτοκίων που εξασφαλίζει ότι οι δαπάνες για την αποπληρωμή του χρέους θα είναι μακροπρόθεσμα μειωμένες κοντά στο 5% αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ ως ένα ταβάνι και τέλος θα έχουμε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μείωση του χρέους κατά 20%».

Σε σχετική ερώτηση για τον αν η χθεσινή απόφαση λύνει το πρόβλημα σημείωσε πως προφανώς δεν μας το λύνει οριστικά, «όμως θα το πω ανάποδα χωρίς τη δημιουργία ενός καθαρού διαδρόμου δεν θα έχουμε την επενδυτική δραστηριότητα που θέλουμε για τη χώρα μας, που θα δώσουν μεγάλη ανάσα για την οικονομία , όμως αυτό από μόνο του δεν λύνει τα προβλήματα».