ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Το μένος τους ήταν τέτοιο που φοβήθηκα για τη ζωή μου»

Με την κατάθεση του πέμπτου μάρτυρα στην υπόθεση της επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, από ομάδα χρυσαυγιτών, συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

 

 

Το μέλος του ΚΚΕ, Σταύρος Λευκοδημήτρης, που είχε δεχθεί χτυπήματα από τους δράστες της επίθεσης, τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, ενώ μαζί με συντρόφους του έκαναν αφισοκόλληση, περιέγραψε στο δικαστήριο τον τρόπο που έδρασαν οι χρυσαυγίτες. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε «ενιαία» την επίθεση της ομάδας των μαυροντυμένων χρυσαυγιτών, αναφέροντας πως βγήκαν συντεταγμένα από τα στενά και «μας κύκλωσαν σαν τόξο και μας εγκλώβισαν». Ο ίδιος, όπως είπε, είχε δεχθεί πολλά χτυπήματα στο κεφάλι και στα χέρια, κάνοντας λόγο για «μένος» των χρυσαυγιτών σε βάρος τους: «Για να σας περιγράψω, ήταν τόσο το μένος, που φοβήθηκα για την ζωή μου…τα παιδιά μου».

Όπως κατέθεσε ο κ. Λευκοδημήτρης, κοιτάζοντας πίσω του είδε τον Πουλικόγιαννη γεμάτο αίματα από τα χτυπήματα που είχε δεχθεί: «Νόμιζα πως είχε σκοτωθεί. Τον κρατούσε και τον έσερνε ο Βαξεβάνης (σσ Μιχάλης Βαξεβάνης, μάρτυρας στην υπόθεση που έχει καταθέσει) και πίστεψα πως είναι νεκρός. Τά’χασα, τρομοκρατήθηκα». Ο μάρτυρας υποστήριξε πως «από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα», ενώ τόνισε πως η επίθεση κράτησε μόνο λίγα λεπτά.

Πρόεδρος: Εσείς κρατούσατε κάτι; Για να αμυνθείτε;

Μάρτυρας: Μα δεν είχα κάτι..

Πρόεδρος: Ό,τι είχατε…τα σύνεργα. ..

Μάρτυρας: Εγώ τι να τους κάνω με το σελοτέιπ και το συρραπτικό..

Απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας ως προς το κίνητρο που θεωρεί πως είχαν οι δράστες, ο μάρτυρας είπε «ότι είναι ναζί. Να διώξουν τους κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ από την Ζώνη».

Εισαγγελέας: Για τάγματα εφόδου έχετε ακούσει;

Μάρτυρας: Έχω ακούσει και έχω δει. Αυτό που ζήσαμε, τάγμα εφόδου ήταν.

Σύμφωνα με τον κ. Λευκοδημήτρη υπάρχουν ομοιότητες στην επίθεση που δέχθηκε το ΠΑΜΕ, στην μοιραία επίθεση κατά του Παύλου Φύσσα και σε αυτήν σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, καθώς και στις τρεις: «Είναι νύχτα, είναι μαυροφορεμένοι, συστήνονται και δρουν γρήγορα».

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως η ηγεσία της Χρυσής Αυγής γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί κατά των μελών του ΠΑΜΕ: «Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην γνώριζε. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Πανταζής (σσ κατηγορούμενος ως πυρηνάρχης Περάματος, που φέρεται επικεφαλής της ομάδας των δραστών) και ο κάθε Πανταζής να πάρει το μπουκάλι από εδώ και να το πάει εκεί αν δεν το ξέρει ο αρχηγός».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, ο μάρτυρας υπενθύμισε δημόσιες δηλώσεις της κατηγορουμένης βουλευτού της Χρυσής Αυγής, Ελένης Ζαρούλια, σχετικά με την στήριξη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής «στα παιδιά με τα μαύρα», του αρχηγού της οργάνωσης, κατηγορούμενου Νίκου Μιχαλολιάκου, που είχε χρησιμοποιήσει την φράση του Γκαίμπελς «θα ξαναγυρίσουμε και η γη θα τρέμει», του κατηγορούμενου βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη, που είχε χαρακτηρίσει τον Χίτλερ «κοινωνικό αναμορφωτή της φυλής» , ενώ αναφέρθηκε και στην περίφημη φράση «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45».