ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόντρα ΠΟΕΔΗΝ – ΥΠΕ Κρήτης για την ΕΔΕ θανάτου 4χρονης στην Κρήτη

Σκληρή αντιπαράθεση για τον πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που αφορά στον θάνατο της μικρής Μελίνας-Καλλιόπης Παρασκάκη μετά από ωτορινολαρυγγική επέμβαση στο «Βνιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου τον Δεκέμβριο του 2015, έχει ξεσπάσει μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι η ΕΔΕ στοχοποιεί νοσηλεύτρια για να «βγάλει λάδι» την εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αναισθησιολόγο Νεκταρία Πολάκη, ενώ η ΥΠΕ Κρήτης απαντά ότι η κλήτευση της νοσηλεύτριας δεν συνεπάγεται καταδίκη.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η ΕΔΕ ανατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη σε γιατρό-αναισθησιολόγο αφήνοντας υπονοούμενα για τα κριτήρια επιλογής του, ενώ διερωτώνται αν είναι η ίδια ΕΔΕ στην οποία κλήθηκε πριν από μήνες στο Υπουργείο Υγείας να καταθέσει η Αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη, καθώς συμμετείχε στην επέμβαση της άτυχης ασθενούς.

«Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε επιρρίπτοντας βαρύτατες κατηγορίες (αν είναι δυνατόν) στη Νοσηλεύτρια Αναισθησιολογικού κα Βασιλάκη Δήμητρα ότι δήθεν χορήγησε επιπλέον φάρμακα στην ανήλικη και δη ποσότητα 200 gr αδρεναλίνης και 1 mg ατροπίνης, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και εντολή της υπεύθυνης Αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ κάνοντας λόγο για «εξιλαστήριο θύμα», «ψεύτικο και έωλο κατηγορητήριο».

Η νοσηλεύτρια καλείται αυτές τις ημέρες σε απολογία από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να απολογηθεί για το πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας ή ατελούς εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος.

Όμως οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι, τα εν λόγω πειθαρχικά παραπτώματα δεν προκύπτουν από καμία μαρτυρία Ιατρών και Νοσηλευτών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες και οι οποίοι συμμετείχαν στη χειρουργική επέμβαση της ανήλικης. Και προσθέτουν ότι στα συμπεράσματα της ΕΔΕ αναφέρεται ότι «τα εν λόγω φάρμακα δόθηκαν με εντολή άλλου Ιατρού σύμφωνα με μαρτυρία της Αναισθησιολόγου κας Πολάκη Νεκταρίας».

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί για μεθοδευμένες ενέργειες τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας με συνεργούς τις Διοικήσεις του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να σωθεί η Αναισθησιολόγος συγγενής του κ. Πολάκη.

Ωστόσο, η διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης απαντά ότι, ουδεμία προσπάθεια συγκάλυψης έγινε. «Από την αρχή πρόθεση του υπουργείου και της ΥΠΕ ήταν να διερευνηθούν τα αίτια  και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν με σκοπό ,εκτός από την απόδοση δικαιοσύνης,την αποτροπή παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον. Δυστυχώς μία από τους γιατρούς που συμμετείχαν στην επέμβαση του παιδιού είχε την 'ατυχία' να είναι συγγενής του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη. Αυτό αρκούσε για τον πρωτοφανή κανιβαλισμό τον οποίο υπέστη από μερίδα ΜΜΕ που αρέσκονται  στη διαστρέβλωση της αλήθειας, στη λασπολογία και στη συκοφάντηση. Στο χορό αυτό μπήκε από χθες η γνωστή για  τον 'συνδικαλισμό' των προσωπικών επιθέσεων ΠΟΕΔΗΝ, σε ρόλο δικαστή, πραγματογνώμονα και υπέρτατου κριτή. Δεν θα την ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο που μόνο καλές υπηρεσίες στους εργαζόμενους δεν προσφέρει, εκμεταλλευόμενη ένα τραγικό συμβάν, χωρίς να σέβεται την οδύνη της οικογένειας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, η ΥΠΕ Κρήτης διευκρινίζει ότι η ΕΔΕ απέδιδε ευθύνες σε δυο γιατρούς -μια εκ των οποίων η κ.Πολάκη- και σε μια νοσηλεύτρια, και για τους μεν γιατρούς επιλήφθηκε άμεσα το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΥΠΕ, ενώ για τη νοσηλεύτρια το αντίστοιχο συμβούλιο για το λοιπό προσωπικό, στο οποίο προϊσταται πρωτοδίκης.

«Σε αυτό το πλαίσιο και κατά τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες κλήθηκαν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, κατά την κρίση των συμβουλίων, και η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κλήτευση προφανώς δεν συνεπάγεται καταδίκη, όπως κάποιοι συνδικαλιστές και δημοσιογράφοι έσπευσαν να προδικάσουν» υποστηρίζει η ΥΠΕ.