ΠΟΛΙΤΙΚΗ

New York Times: Τσίπρας, Φάρατζ και Λεπέν, τρεις από τους οκτώ… λαϊκιστές της Ευρώπης!

Αφιέρωμα στον «λαϊκισμό στην Ευρώπη» στην εποχή της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ στις  ΗΠΑ με αφορμή και την ψήφο υπέρ του ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα πραγματοποίησαν οι New York Times, τοποθετώντας στη συγκεκριμένη κατηγορία – μεταξύ άλλων – τον Αλέξη Τσίπρα, τη Μαρίν Λεπέν και τον Νάιτζελ Φάρατζ.

Ανάμεσα στους οκτώ ηγέτες και τα κόμματά τους περιλαμβάνονται:

  • ΣΥΡΙΖΑ – Αλέξης Τσίπρας
  • Εθνικό Μέτωπο (FN – Γαλλία) – Μαρίν Λεπέν
  • Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5SΙταλία) – Μπέπε Γκρίλο
  • Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) – Χάιντς Κρίστιαν Στράχε
  • Κόμμα για την Ελευθερία (PVV – Ολλανδία) – Γκέερτ Βίλντερς
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) – Φράουκε Πέτρι
  • Podemos («Μπορούμε» – Ισπανία) – Πάμπλο Ιγκλέσιας
  • UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου – Μεγάλη Βρετανία) – Νάιτζελ Φάρατζ.

Ως κοινά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων κομμάτων – πολιτικών ρευμάτων, παρά τη διαφορετική προέλευσή τους, οι NYT αναφέρουν την αντίθεση τους στη λιτότητα και την παγκοσμιοποίηση, την κριτική έως και απορριπτική τους στάση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη περισσότερο της Ευρωζώνης, κάθως και την επίκληση από πλευράς τους της αντίθεσης στο παραδοσιακό πολιτικό και οικονομικό «σύστημα».

Για κάποια από αυτά τα κόμματα, αναφέρεται επίσης και η αντίθεσή τους στην εισροή μεταναστών και στο Ισλάμ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι «είναι κατά του συστήματος, της παγκοσμιοποίησης και της λιτότητας. Δημιουργήθηκε από το συνασπισμό αριστερών και ακροαριστερών πολιτικών δυνάμεων οι οποίες ενοποιήθηκαν στον αγώνα τους κατά των μέτρων λιτότητας, τα οποία επιβλήθηκαν από τους δανειστές. Σημειώνουν τέλος ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε τις σκληρές επικριτικές δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφέρονται τέλος οι αντιδράσεις των υπολοίπων ηγετών, οι οποίες, πλην των κ.κ. Γκρίλο και Ιγκλέσιας, ήταν αμιγώς θετικές για την εκλογή του Ρεπουμπλικανού πολιτικού στην προεδρία των ΗΠΑ.