ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα «δεμένα» πλοία «στεγνώνουν» τα νησιά

Με επιδρομές στα καταστήματα για προμήθειες και προβλήματα στις μετακινήσεις, λόγω έλλειψης καυσίμων, οι κάτοικοι των νησιών δεινοπαθούν από τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ.

Την ίδια ώρα «δεν θα επιτάξουμε τους ναυτικούς, δεν θα βάλουμε πλοίο ασφαλείας», λέει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής

Στα καταστήματα των νησιών έγινε επιδρομή αφού τα νοικοκυριά έσπευσαν να αγοράσουν προμήθειες, καθώς υπάρχουν πλέον ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά και στα καύσιμα η τιμή των οποίων ανέβηκε σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές. 
Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, «η μακρά αυτή απεργία, έχει νεκρώσει  την κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών, τα οποία στερούνται πλέον, όχι μόνο προϊόντων, καυσίμων και άλλων πρώτων υλών και λοιπών αγαθών, αλλά και της δυνατότητας να αντιμετωπίσουν επείγοντα θέματα, κυρίως, υγείας των πολιτών» και προσθέτουν: «η συνέχιση της ζωής στη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στην διακριτική ευχέρεια οιασδήποτε ομάδας».

Η εορταστική περίοδος κάνει την κατάσταση χειρότερη. Προβλήματα υπάρχουν και στις διεθνείς μεταφορές αφού δεν  ταξιδεύουν στις γραμμές της Αδριατικής τα πλοία με ελληνικά πληρώματα.
Σήμερα πάντως αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις, μετά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν αλλάζει το φορολογικό καθεστώς των ναυτικών, αλλά και τις εντεινόμενες πιέσεις φορέων από τα νησιά για τη λήψη μέτρων, όπως η δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας προκειμένου να «σπάσει» η απομόνωσή τους για πάνω από μία εβδομάδα.

Τις διαβεβαιώσεις παρείχαν με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος παράλληλα έδωσε ραντεβού για τις 15 του μηνός με τους συνδικαλιστές και με τον υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να συζητηθεί το ασφαλιστικό.