ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανικός στο διαδίκτυο – Ο «ιός» που ζητά… λύτρα!

Έφτασε και στην Ελλάδα το κακόβουλο λογισμικό «CryptoWall», όπως ενημέρωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους Η/Υ απλών χρηστών ή εταιρικών δικτύων.
Ειδικότερα, το κακόβουλο λογισμικό μολύνει έναν υπολογιστή με δύο κυρίως τρόπους, μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία και μέσω επισφαλών ή μολυσμένων ιστοσελίδων.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων, ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, κ.λπ.) που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom), σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.
Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος τύπου bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.
Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση με πολλές αναφορές για περιστατικά μολύνσεων εταιρικών δικτύων