ΔΙΕΘΝΗ

Οι μικρές μουσουλμάνες πρέπει να μαθαίνουν κολύμπι μαζί με αγόρια

Οι μουσουλμάνοι γονείς στην Ελβετία δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν στις μικρές κόρες τους να λάβουν μέρος στα υποχρεωτικά σχολικά μαθήματα πισίνας, όπου κολυμπούν μαζί με αγόρια.

Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απορρίπτοντας προσφυγή τουρκο-ελβετικού ζεύγους που υποστήριζε ότι η υποχρεωτική σχολική δραστηριότητα παραβίαζε τα θρησκευτικά πιστεύω τους.

Το Δικαστήριο δέχτηκε μεν πως οι ελβετικοί κανόνες που υπαγορεύουν υποχρεωτική συμμετοχή στα μαθήματα κολύμβησης όντως παραβιάζουν τη θρησκευτική ελευθερία των γονιών.

Όμως έκρινε ότι προτεραιότητα έχει η κοινωνικοποίηση των παιδιών και η έκθεσή τους στα ήθη και τα έθιμα της κοινωνίας όπου ζουν, που είναι και ο απώτερος στόχος των ομαδικών σχολικών δραστηριοτήτων. Η Ελβετία επιτρέπει αποχή από τα μαθήματα κολύμβησης, αλλά μόνο για παιδία που έχουν περάσει την εφηβεία.

Παράλληλα, το Δικαστήριο σημείωσε ότι οι ελβετικές Αρχές είχαν προσφέρει στους μουσουλμάνους γονείς «πολύ ευέλικτες ρυθμίσεις», λαμβάνοντας υπόψη τη θρησκευτική τους πίστη, καθώς επέτρεψαν στα κορίτσια να κολυμπούν φορώντας περίφημο ολόσωμο μαγιό «μπουρκίνι».

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να εφεσιβάλλουν την απόφαση εντός τριών μηνών.