ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με Τσακαλώτο: «Υπάρχουν ανοικτά θέματα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση»

Δεν είναι σαφές πότε θα τελειώσει η β' αξιολόγηση όπως παραδέχθηκαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μoσκοβισί μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. 

 

 

«Είχαμε πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων τόσο σε ουσία όσο και στη διαδικασία» είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί. 

Δεν τράβηξα το αυτί του Τσακαλώτου

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ πρόσθεσε με παιγνιώδη διάθεση για την συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ:

«Δεν του τράβηξα το αυτί, δεν έκανα τίποτε με το χέρι αυτό, απλώς του έσφιξα το δικό του».

Τσακαλώτος: Δεν ξέρω πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε, πως το ζητούμενο πλέον δεν είναι απλώς μία συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης αλλά μία συνολική λύση για τη μετά-Μνημόνιο εποχή και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Είπε ακόμη ότι το σημαντικό δεν είναι η επιστροφή των κλιμακίων ή απλώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά μία συνολική λύση με τρεις πυλώνες που θα διευθετεί τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά τη λήξη το 2018, και θα φέρνει μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Εάν θα είναι τον Ιανουάριο ή αργότερα, δεν ξέρω», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι πολλοί συμμετέχοντες συνεισφέρουν θετικά στις διαβουλεύσεις και λίγοι επιχειρούν να «προκαλέσουν προβλήματα».

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Μοσκοβισί απέφυγαν να εκτιμήσουν πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, με τον επίτροπο ωστόσο να σημειώνει ότι «όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και λύση» και να προσθέτει ότι απομένουν μόνο τρία ζητήματα στο τραπέζι, τα ενεργειακά, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η θέση της Κομισιόν είναι ότι έγιναν πολλά για να πετύχουμε και να κάνουμε το πρόγραμμα πραγματική αξιολόγηση. «Ολοκληρώσαμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση. Υπήρξαν πολλά θέματα για να φτάσουμε σε συμφωνία, πολύ λίγα είναι ακόμα στο τραπέζι και οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν και κλείσουμε γρήγορα» σημείωσε. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν τα μέτρα για το χρέος και πώς θα προχωρήσουμε μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου.

«Θέλουμε λύσεις το γρηγορότερο για ότι είναι ακόμα στο τραπέζι και τις καλύτερες δυνατές και μια κατάσταση «win win». Θα συνεχίσουμε με εμπιστοσύνη και εντατική συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του Eurogroup και των άλλων Θεσμών».

Μοσκοβισί: Αναγκαιότητα η παρουσία του ΔΝΤ

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση Μοσκοβισί για την παρουσια του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Επιτροπή πάντα προσπαθεί να έχει μία συλλογική θέση, η οποία θα εμπλέκει και το Ταμείου. Η παρουσία του ΔΝΤ είναι μία αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη – μέλη και μ’ αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του, έαρκστηκε να πει πως είναι στο χέρι του ΔΝΤ να ζυγίσει τις επιλογές του και να αποφασίσει τι θα πράξει.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως όλες οι πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρεθεί συνολική λύση. Σχολίασε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο γιατί «οι παίκτες» είναι πολλοί, τα θέματα προς συζήτηση αρκετά και επίκεινται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες.