ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά: Μην τολμήσετε να κατοικήσετε διαφιλονικούμενα νησιά

Προκλητικό μήνυμα στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, έστειλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα επικαλούμενη πως δεν κατονομάστηκαν τα νησιά,  επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των “γκρίζων ζωνών”, εν μέσω και της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

Διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Το έγγραφο Σαντορινιού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, και το οποίο επικαλείται η Τουρκία ανέφερε πως «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους».

Του προκλητικού μηνύματος της Άγκυρας είχε προηγηθεί και γραπτή ερώτηση προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σχετικά με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου,  από τον βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Aϋτούν Τσιράι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αλλαγή του τουρκικού συντάγματος,

Οι ερωτήσεις που υπέβαλε αφορούν στα 18 νησιά του Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται , όπως διατείνεται “υπό την κατοχή της Ελλάδας”, αλλά και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη για το Κυπριακό, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Συγκεκριμένα ο Αϋτούν Τσιράι ζητά από τον Τούρκο πρωθυπουργό να του απαντήσει γραπτώς -μεταξύ άλλων- στα εξής ερωτήματα:

* Είναι αλήθεια ότι 18 τουρκικά νησιά και μία τουρκική βραχονησίδα, που δεν δόθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάνης, έχουν παραδοθεί στον ελληνικό στρατό;

* Είναι αλήθεια ότι δεν έχει δοθεί καμία νότα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα για το ότι σκοτώνει, συλλαμβάνει, δικάζει πολίτες μας που πλέουν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα της Τουρκίας;

* Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν ασκήσεις μέσα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και εδάφη;

* Είναι αλήθεια ότι τα τουρκικά αεροπλάνα και ελικόπτερα παρενοχλούνται από τα ελληνικά;

* Είναι αλήθεια ότι στα νησιά αυτά που είναι τουρκικά μπορεί να πάει κάποιος Τούρκος μόνο με διαβατήριο;