ΥΓΕΙΑ

Η σχιζοφρένεια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Ερευνητές του King's College London, ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της αρχόμενης σχιζοφρένειας και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με ανθρώπους χωρίς τη νόσο και η αύξηση είχε από καιρό συνδεθεί με επιλογές του τρόπου ζωής.
Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος διαβήτη ήταν πριν άσχετος με παράγοντες όπως η χρήση αντιψυχωσικών, η διατροφής και η άσκηση.
Η έρευνα εστίασε στο αν άνθρωποι με αρχόμενη σχιζοφρένεια είχαν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη πριν τη συνταγοράφηση αντιψυχωσικών.
Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 16 ερευνών σε 731 ασθενείς με πρώτο επεισόδιο σχιζοφρένειας και ομάδα ελέγχου 614 ανθρώπων.
Ανάλυση εξετάσεων αίματος έδειξε ότι όσοι είχαν σχιζοφρένεια είχαν υψηλότερο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα δείχνοντας αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Όσοι είχαν πρώτο επίπεδο σχιζοφρένειας είχαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και αυξημένα επίπεδα αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άσχετα από παράγοντες του τρόπου ζωής και την εθνικότητα, κοινός παρονομαστής για την εμφάνιση αυξημένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2 ήταν η σχιζοφρένεια.
Ο Dr. Toby Pillinger, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι άνθρωποι με αρχόμενη σχιζοφρένεια έχουν ήδη ξεκινήσει το δρόμο εμφάνισης διαβήτη, ακόμα και αν δεν έχουν διαγνωστεί.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry.