ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίθεση του ΔΝΤ στον Ντόναλντ Τραμπ: Σοβαρά ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία

Με σκεπτικισμό «υποδέχθηκε» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις εξαγγελίες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις μέσω του κρατικού ταμείου. Η ηγεσία του IMF προειδοποίησε τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα και πολιτικό ότι οι προτάσεις του εμπεριέχουν υψηλούς κινδύνους, καθώς με την πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει, περιορίζει το ελεύθερο εμπόριο.

Το ΔΝΤ εκτιμά σε έκθεσή του, ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα «τρέξει» με 0,5% παραπάνω από τις αρχικές του εκτιμήσεις, πολύ χαμηλότερα, ωστόσο, σε σχέση με τις υποσχέσεις του προέδρου που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας στις 20 Ιανουαρίου. Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το Ταμείο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν κατά 2,3% φέτος και 2,5% το επόμενο έτος, σαφώς καλύτερα από την ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% και τις δύο χρονιές.

Την ίδια στιγμή όμως, το Ταμείο απηύθυνε νέα σαφή προειδοποίηση στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία εάν πραγματοποιήσει τις προεκλογικές απειλές του για επιβολή μεγάλων δασμών στα κινεζικά προϊόντα ή για ριζική αναθεώρηση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, σημείωσε με νόημα πως το ΔΝΤ δεν ενσωμάτωσε στο βασικό σενάριό του εμπορικούς κινδύνους, καθώς πιστεύει ότι όλοι καταλαβαίνουν πως η επιβολή σκληρών δασμών δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά «αντίμετρα» και πιθανούς «εμπορικούς πολέμους».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ενδέχεται να προέλθουν έμμεσα και εξαιτίας της δαπανηρής δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Τραμπ, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού, που με τη σειρά του θα προκαλέσει αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) και συνεπώς ανατίμηση του δολαρίου.

Το ΔΝΤ «έκοψε» τις προβλέψεις του για την επόμενη διετία συνολικά κατά 1,2%, υπό τη σκιά της μεγάλης υποβάθμισης του μεξικανικού πέσο, λόγω των απειλών Τραμπ για σκληρή εμπορική πολιτική και για χτίσιμο αντιμεταναστευτικού τείχους στα σύνορα. Τέλος το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο και τις προβλέψεις του για την Κίνα, βελτιώνοντας κατά 0,3 μονάδες τις προβλέψεις του για ανάπτυξη φέτος, στο 6,5%. Για το 2018 πάντως, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Κίνα παρέμειναν αμετάβλητες, στο σχετικά χαμηλό 6%.